Το ΣτΕ διευκρινίζει την άμεση η πρόσληψη προσωπικού που θα λειτουργήσει προσωρινά την ΕΡΤ

Νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, ανέκυψαν από τη χθεσινή προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων. Μενουδάκου για τη μερική άρση του κλεισίματος της ΕΡΤ Α.Ε.

Σήμερα, από πλευράς του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις – ερμηνείες για την επίμαχη προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου.

Κατ’ αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σιμ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.

Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση στη νέα σύσκεψη που θα έχει με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη το απόγευμα.