Συμφωνίες χωρίς αναφορά στον Άσαντ από τους G8

Κοινή δήλωση για τη Συρία, η οποία όμως δε ζητά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία, εξέδωσαν οι ηγέτες των χωρών μελών του G8 μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου τους στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η απουσία αναφοράς στο Σύρο πρόεδρο οφείλεται στην άρνηση της Ρωσίας. Κατά τις επαφές του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον και του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έγινε σαφές πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην προσέγγιση των εξελίξεων στη Συρία, κάτι που παραδέχθηκαν οι ηγέτες.

Στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στο θέρετρο της λίμνης Ερν ο κ. Κάμερον στο κλείσιμο της συνόδου είπε ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ «έχει αίμα στα χέρια του» και χαρακτήρισε «αδιανόητο» το να έχει λόγο στο μέλλον της Συρίας. Πάντως ο Βρετανός ηγέτης πρόσθεσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες «μοιράζονται ένα ζωτικό συμφέρον να τερματιστεί η σύρραξη στη Συρία».

Η συμφωνία επί της Συρίας περιλαμβάνει επτά σημεία συναίνεσης, μεταξύ των οποίων τη δέσμευση να απαλλαγεί η χώρα από τρομοκράτες και εξτρεμιστές, την καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων από οποιονδήποτε και τη στήριξη σε μια μελλοντική κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των μουσουλμανικών δογμάτων.

Οι ηγέτες υποσχέθηκαν επίσης σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και δεσμεύθηκαν να εργαστούν για ένα μεταβατικό κυβερνητικό σώμα κατά τη διαδικασία αλλαγής εξουσίας.

Κατά τα λοιπά συμφωνήθηκαν νέα μέτρα πάταξης της ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της φοροδιαφυγής και της επιχειρηματικής μεγαλοφοροαποφυγής, όπως η αυτόματη πρόσβαση κάθε κυβέρνησης στα φορολογικά δεδομένα των κατοίκων των υπολοίπων χωρών. Τέθηκαν εξάλλου οι βάσεις του επόμενου σταδίου στην ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, με μήνυμά του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου εντοπίστηκε αμερικανική βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη λίμνη Ερν. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην περιοχή υπήρχε πεδίο βολής.