Το πόρισμα της επιτροπής αδικεί το ΔΗ.ΚΟ.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, Γιάννης Παναγιώτου, προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:
Δημοσιοποίηση πορίσματος Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία

Με τη δημοσιοποίηση και επίσημα σήμερα του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ολοκληρώθηκε η αποστολή της Επιτροπής.

Μπορεί, το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο, όμως θεωρούμε πως θα μπορούσε να τύχει περαιτέρω αξιοποίησης και χειρισμού τόσο από την Γενική Εισαγγελία, καθώς και την Αστυνομία.

Και τα περαιτέρω προφανώς είναι η έναρξη της διαδικασίας για κάθαρση.

Αν ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώσει από το περιεχόμενο της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής ότι έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα, ασφαλώς οφείλει να κινήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Πάντως, το ΔΗ.ΚΟ. διαπιστώνει μέσα από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, ακόμα μια φορά, τις κραυγαλέες πολιτικές ευθύνες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και τις σημαντικές ευθύνες του ΑΚΕΛ και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η αναφορά του πορίσματος σε κάποιες ευθύνες του ΔΗ.ΚΟ. θεωρούμε ότι είναι άδικη και αδικαιολόγητη. Έντονες, επίμονες και συνεχείς ήταν οι διαφωνίες, οι ενστάσεις και οι προειδοποιήσεις του ΔΗ.ΚΟ., καθώς και οι εισηγήσεις του για έγκαιρη λήψη δραστικών μέτρων.

Ίσως, ο κ. Πικής και οι συνεργάτες του στην Διερευνητική Επιτροπή να μην έχουν υπόψη τους τα τεκμήρια αυτής μας της έγκαιρης και έντονης παρέμβασης. Παρόλο που το έργο της Επιτροπής έχει ολοκληρωθεί, το ΔΗ.ΚΟ. θα διαβιβάσει στον κ. Πική όλα τα έγραφα, επιστολές, υπομνήματα, αλλά δημόσιες δηλώσεις και προτάσεις που είχε κάνει την κρίσιμη περίοδο για να διαπιστώσει και ο ίδιος ότι το πόρισμα της επιτροπής αδικεί το ΔΗ.ΚΟ.

Το ΔΗ.ΚΟ. με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος αναγνωρίζει, εν πάση περιπτώσει, ότι αν ακολουθούσε μια άλλη πιο σκληρή τακτική, ίσως να προλάμβανε κάποια πράγματα. Όμως, άλλοι, δυστυχώς, μπορούσαν να προλάβουν την επερχόμενη οικονομική καταιγίδα, αλλά δεν το έπραξαν.

Το ΔΗ.ΚΟ. με ειλικρίνεια εξάλλου σημειώνει ότι ίσως η εικόνα, οι αριθμοί και γενικότερα τα στοιχεία που παρουσίαζαν διάφοροι παράγοντες του τραπεζικού συστήματος και η εποπτική αρχή να μην έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως απολύτως αξιόπιστα.