Το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού μπορεί να διαταράξει την αγορά

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές του ρωσικού αργού πετρελαίου διακόπτοντας μία σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο. Όμως, το σχέδιο της Δύσης να προκαλέσει τόσο πόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είχε, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σημαντικών Δυτικών ΜΜΕ, όπως το CNN, η Ρωσική κυβέρνηση έχει τα ίδια ακριβώς έσοδα από τις εξαγωγές προϊόντων ενέργειας όπως είχε και πριν από την εισβολή.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, εντείνοντας στις πολιτικές πιέσεις στους αρχηγούς των κυβερνήσεων, όπως στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, το Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτή ήταν και η βασική αιτία που ανάγκασε τους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7 που έγινε στη Γερμανία, να σκεφτούν ένα νέο δρόμο κυρώσεων: την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου.

«Ο στόχος είναι να στερήσουμε από τη Ρωσία, από τον Πούτιν την βασική πηγή εισοδήματος και να ρίξουμε τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου για να μειώσουμε τις συνέπειες του πολέμου στην αντλία», δήλωσε στο CNN ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ακόμα και πριν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρχίσει να μειώνουν τις εισαγωγές. Ωστόσο, η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών προς την Ασία βοήθησαν το Κρεμλίνο να ισοφαρίσει τις απώλειες.

Η Κίνα – εκμεταλλευόμενη τις σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές – εισήγαγε 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού την ημέρα τον περασμένο μήνα. Η Ινδικές εισαγωγές επίσης αυξήθηκαν φτάνοντας το Μάιο τα 900.000 βαρέλια την ημέρα.

Έτσι, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αυξήθηκαν το Μάιο κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Το ποσό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν ο μέσος όρος του 2021.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, από την άλλη, να επιβάλουν κυρώσεις στις χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Όμως αυτό θα προκαλούσε, κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα μεγαλύτερο χάος στις αγορές, κάτι που οι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν.

Επίσης, αν η Κίνα και η Ινδία προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές, τότε η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 200 δολάρια το βαρέλι, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Με τι διαφορές, λοιπόν, στις τιμές και το πλαφόν που συζητάται, το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στην παγκόσμια αγορά, αποφεύγοντας μία κατάρρευση της παροχής – όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Μόσχα να συνεχίζει να κερδίζει χρήματα.

Όσον αφορά στο πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, οι ηγέτες το συζήτησαν, όμως οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Ένας τρόπος θα ήταν να απαγορεύσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες των χωρών της G7 να ασφαλίζουν πλοία με ρωσικό φορτίο, όμως αυτό θα περιέπλεκε μία ήδη πολύ περίπλοκη κατάσταση, μειώνοντας τις πιθανότητες το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί.