Το περιουσιακό οδεύει σε επικίνδυνα μονοπάτια

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει ανησυχία για τις πληροφορίες που αφορούν την προώθηση νομοθεσίας του ψευδοκράτους που να επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να προσφεύγουν στην κατοχική Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών, για ανταλλαγή των περιουσιών τους στις ελεύθερες περιοχές. Θεωρούμε άκρως επικίνδυνη αυτήν την εξέλιξη αφού είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι μεθοδεύουν τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο περιουσιακό.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει καταθέσει προτάσεις για αντιμετώπιση του όλου θέματος και κάλεσε επανειλημμένα την Κυβέρνηση να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα, για να αναχαιτίσει την προσπάθεια της Τουρκίας για λύση του περιουσιακού με την αγορά Ελληνοκυπριακής γης, εκμεταλλευόμενη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι συμπατριώτες μας. Συστάθηκε διακομματική επιτροπή που έχει ήδη προτείνει δέσμη μέτρων. Δυστυχώς η διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων εκκρεμεί γιατί κάποιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης αποφάνθηκαν ότι δεν χρειάζεται να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο γιατί τάχα θα επιβαρυνθούν τα οικονομικά του κράτους και γιατί τάχα η έναρξη των συνομιλιών θα αναχαιτίσει το κύμα των προσφυγών.

Είναι καιρός η Κυπριακή πολιτική ηγεσία να αναλάβει με τόλμη τις ευθύνες της και να διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση ότι θεωρεί παράνομη τη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής, ότι οι αποφάσεις της είναι παράνομες και δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ και ότι όποιος συναλλάσσεται με την επιτροπή, διαπράττει ποινικό αδίκημα. Μια τέτοια απόφαση προϋποθέτει βέβαια και γενναία στήριξη των ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα. Τέρμα στην καταστροφική απραξία και στα ημίμετρα.

Καταγγέλλουμε την απραξία της Κυβέρνησης που έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των Τουρκικών μεθοδεύσεων και προώθηση τετελεσμένων.