Το Παραλίμνι αξίζει και μπορεί καλύτερα

Η οικονομική κρίση δεν μπορεί  να προβάλλεται ως δικαιολογία  για την ανυπαρξία έργου

του Γιώργου Νικολέττου*

Η οικονομική κρίση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οδήγησε τους δήμους σε αναπροσαρμογή των σχεδιασμών τους, ενώ οι περικοπές στην κρατική χορηγία δημιούργησαν αντικειμενικές δυσκολίες.

Υπάρχουν, ωστόσο, Δήμοι οι οποίοι κατάφεραν να εξοικονομήσουν πόρους και να μειώσουν χρέη και ταυτόχρονα να σχεδιάσουν έργα ουσίας και να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις από εγχώριες και ευρωπαϊκές πηγές. Συνεπώς, δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί τη δικαιολογία για ανυπαρξία έργου.

Ο Δήμος Παραλιμνίου, δυστυχώς, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Δήμους που αντιμετώπισαν την κρίση ως ευκαιρία. Το Παραλίμνι σήμερα δεν προσφέρει τις υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής που μία σύγχρονη πόλη οφείλει να προσφέρει στους δημότες της. Το ιστορικό κέντρο είναι υποβαθμισμένο και σημαντικά έργα υποδομής απουσιάζουν. Δεν γίνεται μέχρι σήμερα, όχι απλώς να μην έχουμε λύσει τα αυτονόητα, όπως είναι η καθαριότητα, η ανακύκλωση, τα πράσινα σημεία, η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά να έχουμε κάνει και βήματα προς τα πίσω. Δεν γίνεται να μην προγραμματίζουμε, να μην σχεδιάζουμε και να μην διεκδικούμε έργα, να μην ξέρουμε τις θεματικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να εντάξουμε εκεί τα έργα μας που αναζητούν χρηματοδότηση και μονίμως να μας φταίνε οι άλλοι ή να παραπονιόμαστε ότι είμαστε παραγκωνισμένοι.

Πιστεύω στις δυνατότητες του τόπου μας και δηλώνω σίγουρος ότι το Παραλίμνι αξίζει και μπορεί καλύτερα. Γι’ αυτό αποφάσισα να θέσω ενώπιον των συνδημοτών μου την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου Παραλιμνίου. Τη θέτω με όραμα, στόχο και αποφασιστικότητα.

Στόχος μου είναι η ανάπτυξη του Παραλιμνίου και η ευημερία των ανθρώπων του, με ισονομία και αξιοκρατία.

Μπορούμε να καταστήσουμε το Παραλίμνι έναν πρότυπο Δήμο, στην οργάνωση, τη λειτουργία, τις υπηρεσίες, τις σύγχρονες υποδομές, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Θέλουμε μιαν πόλη καθαρή και καλά οργανωμένη, που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για να διευκολύνει τη ζωή των δημοτών της. Το Παραλίμνι πρέπει να αποτελεί πόλη επιλογής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι. Πρέπει να γίνουμε μια πόλη που να προσελκύει επενδύσεις και να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Με τους δημότες να έχουν ρόλο και λόγο στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής για ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμά μας για ένα καλύτερο Παραλίμνι το διαμορφώνουμε μέσα από έναν ελεύθερο και ανοικτό διάλογο με τους δημότες και τα οργανωμένα σύνολα. Υπάρχουν αρκετές σκέψεις και ιδέες που τίθενται προς συζήτηση.

Προτάσεις που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής μας με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προτάσεις για αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου και δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης, για αναβάθμιση και αναζωογόνηση του πυρήνα του Παραλιμνιού, για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των δημοτών κ.ά..

Καταγράφουμε ιδέες και εισηγήσεις με στόχο να επανέλθουμε με έναν μελετημένο και συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, με έργα ουσίας που θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των δημοτών και όχι έργα και ενέργειες βιτρίνας ή εντυπωσιασμού.

*Ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Παραλιμνίου