Το παγωμένο φεγγάρι του Δία

Επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι το  παγωμένο φεγγάρι του Δία, η Ευρώπη, μπορεί να έχει ενεργές τεκτονικές πλάκες παρόμοιες με αυτές της Γης, οι οποίες θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό μοναδικές στο είδος τους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι  οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό όχημα της ΝΑΣΑ Γαλιλαίος, το οποίο ταξίδεψε στην τροχία του Δία και των φεγγαριών του από το 1995 ως το 2003 για να μελετήσει την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης.

Το φεγγάρι, ελαφρώς μικρότερο από το δικό μας, έχει μια από τις πιο νεαρές σε ηλικία επιφάνειες στο ηλιακό σύστημα, γεγονός που είναι ένδειξη «γρήγορης ανακύκλωσης», ανέφερε η ομάδα επιστημόνων.

Βρήκαν αποδείξεις ότι ένα κομμάτι της επιφάνειας εξαφανίστηκε κατά μήκος της γραμμής μεταξύ δύο πλακών πάγου, πιθανόν όταν η μία βυθίστηκε κάτω από την άλλη. Αυτό το πήραν ως απόδειξη του γεγονότος ότι το υλικό της επιφάνειας ανακυκλώνεται στο εσωτερικό του φεγγαριού, κάτι που θα ήταν παρόμοιο σε κομμάτια του φλοιού της γης τα οποία βυθίζονται στον μανδύα της στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες.

Η ομάδα μελέτησε περιοχή 134.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τις εικόνες και αναπαράσταση των γεωλογικών χαρακτηριστικών. Τα ευρήματά τους δείχνουν πως μέρος της επιφάνειας μεγέθους 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων λείπει.

«Προτείνουμε πως η παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης έχει ένα εύθραυστο, κινούμενο σύστημα όμοιο με τις πλάκες πάνω από κινούμενο θερμότερο πάγο», έγραψαν στο περιοδικό Nature Geoscience.

Έτσι η Ευρώπη μπορεί να είναι το μοναδικό άλλο σώμα στο ηλιακό σύστημα εκτός από τη Γη που παρουσιάζει ένα σύστημα τεκτονικών πλακών.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα τέσσερα πιο μεγάλα φεγγάρια του Δία, του πέμπτου πλανήτη από τον Ήλιο και του μεγαλύτερου του ηλιακού μας συστήματος.