Το Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο της Κολομβίας

Στον Κολομβιανό Προέδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, για την προσπάθεια να φέρει την ειρήνη στη χώρα του παρά την καταψήφιση, πριν λίγες μέρες, της συμφωνίας ειρήνης που έφερε προς ψήφιση ενώπιον του λαού, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή το πρωί της Παρασκευής.

Επίσημη υποψηφιότητα για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, είχαν καταθέσει 620.000 πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια. Το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά.

Παράλληλα, η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Υποψήφιοι για το Νομπέλ ήταν επίσης η ομάδα διάσωσης White Helmets από την Συρία, η καγκελάριος Μέρκελ για την στάση που τήρησε στο προσφυγικό καθώς και ο Πάπας Φραγκίσκος. Επίσης ξεχώρισαν οι «αρχιτέκτονες» του ειρηνευτικού σχεδίου στην Κολομβία καθώς και ο Κογκολέζος χειρούργος Ντένις Μουκγέγκε ο οποίος περιέθαλπε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον εμφύλιο στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το Νόμπελ Ειρήνης για το 2015 είχε απονεμηθεί στις τέσσερις οργανώσεις του λεγόμενου «Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου», που παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της Τυνησίας την ευαίσθητη περίοδο 2013-2014.

Μεταξύ των φαβορί για το νόμπελ Ειρήνης τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, για το ρόλο της στην προσφυγική κρίση.