Το μισό ΑΕΠ της «Μέκκας του τζόγου» εξαφανίστηκε μέσα σε ένα τρίμηνο!

Βαθιά συρρίκνωση κατά 49% σημείωσε η οικονομία του Μακάου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού, έπληξε τα έσοδα από τον τζόγο, τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ έκανε βουτιά 48,7% τoυς τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Είναι το 5ο κατά σειρά τρίμηνο που σημειώνεται πτώση του ΑΕΠ.

Οι αφίξεις επισκεπτών στην πόλη μειώθηκαν κατά σχεδόν 70% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019.

Η οικονομία του Μακάου εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα καζίνο του, τα έσοδα των οποίων υπέστησαν καθίζηση λόγω του 15ήμερου lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η πόλη εξακολουθεί να δέχεται περιορισμένο αριθμό επισκεπτών από την ηπειρωτική χώρα λόγω των φόβων για ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς και από το Μακάου θα αρθούν στις αρχές Ιουνίου, ενώ το το καθεστώς ατομικής βίζας θα επανέλθει αμέσως μετά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν δυσμενείς, καθώς η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα μειώσει την όρεξη ή τη δυνατότητα των επισκεπτών να παίξουν τυχερά παιχνίδια.

Οταν αρθούν τα διεθνή lockdowns ίσως να τελειώσουν και τα χειρότερα για τον τουρισμό σε Χονγκ Κονγκ και Μακάου, αναφέρουν οικονομολόγοι, ωστόσο καμιά από τις δύο πόλεις δεν θα δει ισχυρή ανάκαμψη στις τουριστικές δραστηριότητες καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.