Το μητρικό γάλα δεν συνδέεται με τη μετάδοση του νέου κορονοϊού

Το μητρικό γάλα δεν συνδέεται με τη μετάδοση του νέου κορονοϊού

Οι μητέρες που θηλάζουν δεν φαίνεται να «μεταφέρουν» τον νέο κορονοϊό στα βρέφη τους,  δήλωσε ένας ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Μέχρι στιγμής, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε ζωντανό ιό στο μητρικό γάλα», είπε ο Άνσου Μπανερτζί, ο επικεφαλής σύμβουλος του Τμήματος Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επομένως, ο κίνδυνος της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί δεν έχει προς το παρόν διαπιστωθεί», τόνισε προσθέτοντας πως μονάχα «ίχνη» του ιού έχουν βρεθεί στο μητρικό γάλα.

Οι νέες μητέρες που έχουν μολυνθεί από την Covid-19 πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν και να μη χωριστούν από τα μωρά τους, αναφέρει ο ΠΟΥ, σημειώνοντας πως το μητρικό γάλα δεν συνδέεεται με τη μετάδοση του κορωνοϊού και πως τα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν των κινδύνων

Όπως τόνισε ο Γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οργανισμός έχει ερευνήσει διεξοδικά τους κινδύνους μετάδοσης του νέου κορωνοϊού από τη μαμά στο μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

«Γνωρίζουμε πως τα παιδιά αντιμετωπίζουν σχετικά μικρότερο κίνδυνο Covid-19, όμως είναι επιρρεπή σε πλήθος άλλων ασθενειών που ο θηλασμός εμποδίζει.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο ΠΟΥ συμβουλεύει πως τα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν των ενδεχόμενων κινδύνων μετάδοσης του Covid-19» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «οι μητέρες που υποψιάζονται ή έχει επιβεβαιωθεί πως είναι θετικές στον ιό, πρέπει να ενθαρρύνονται να αρχίσουν ή να συνεχίσουν το θηλασμό και να μην χωριστούν από τα μωρά τους, εκτός αν νιώθουν μεγάλη αδιαθεσία».