Το “μάτι” της Τουρκίας στους αιθέρες

Στο δυναμικό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εντάχθηκε το πρώτο αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου ( AEW&C ), τύπου Boeing 737-7ESMESA, με τελετή που έγινε χθες. Το αεροσκάφος παραδόθηκε από την αμερικανική εταιρία στις 29 Ιανουαρίου και μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που έκανε η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων γίνεται, όπως λέει ο τουρκικός τύπος, “το μάτι της Τουρκίας στους αιθέρες.

Nα σημειωθεί ότι για παραλάβει το πρώτο από τα τέσσερα αεροσκάφη Boeing 737-7ESMESA, η Toυρκία προχώρησε στον καταλογισμό ρητρών ύψους 183 εκατ. δολαρίων σε βάρος της Boeing λόγω των καθυστερήσεων ανάπτυξης, παραγωγής και παράδοσης των αεροσκαφών. Ο συμψηφισμός συμφωνήθηκε να γίνει “σε είδος”, δηλαδή αυξάνονται από 2 σε 5 τα χρόνια που η εταιρία των ΗΠΑ θα παρέχει υποστήριξη στα αεροσκάφη, συν 3 χρόνια συντήρηση του λογισμικού και περίπου 32 εκατ. δολάρια σε διάφορα ανταλλακτικά. Τα 4 Boeing 737 θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί από το 2008. Η Τουρκία πλήρωσε προκαταβολή ύψους 637 εκατ. δολαρίων και το συνολικό ύψος της σύμβασης, που υπογράφτηκε το 2003, ήταν 1,385 δισ. δολάρια.

Δυνατότητες -αποστολές

Το “ιπτάμενο ραντάρ” – τύπου HIK, όπως το ονομάζουν οι Τούρκοι – μπορεί να παραμείνει 20 ώρες στον αέρα, με ανεφοδιασμό. Ως προς την χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα και από τεχνολογική άποψη τονίζεται ότι πολύ λίγες χώρες διαθέτουν αντίστοιχα αεροσκάφη.

Όπως αναφέρεται στον τύπο τα αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιούνται σε εθνικές, διεθνείς, διμερείς και πολυεθνικές αποστολές και γυμνάσια καθώς επίσης σε αποστολές εντοπισμού, διαπίστωσης και εξουδετέρωσης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, απειλών στον Τουρκικό Εναέριο Χώρο.