Το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλική ασπίδα κοντά στην Ιερουσαλήμ

To Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλική ασπίδα κοντά στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν την διπλωματική εκστρατεία για να πειστούν οι χώρες για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη γειτονική Συρία.
Η αντιπυραυλική συστοιχία τοποθετήθηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο και ανέφερε μόνο ότι “τα αμυντικά συστήματα αναπτύχθηκαν μετά την αποτίμηση της κατάστασης”.

“Αποτιμήσαμε την κατάσταση ασφαλείας” και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν θα αυξήσει το επίπεδο συναγερμού απέναντι στην κατάσταση στη Συρία, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν σε συνέδριο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

“Δεν εμπλεκόμαστε στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία όσο δεν διακυβεύονται τα συμφέροντά μας”, επανέλαβε προσθέτοντας: “Οι γείτονές μας, κυρίως το συριακό καθεστώς, κατανοούν ότι όποιος μάς προκαλέσει θα έχει να αντιμετωπίσει την ισχύ του ισραηλινού στρατού”.

Στα τέλη Αυγούστου συστοιχίες της αντιπυραυλικής ασπίδας Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκαν στο Τελ Αβίβ με κατεύθυνση τον βορρά, προς τη Συρία. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μμε, έξι με επτά συστοιχίες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.

Το Ισραήλ φοβάται πιθανές συνέπειες σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, καθώς ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ ή ο σύμμαχός του, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μπορεί να αποφασίσουν να εκδικηθούν θέτοντας ως στόχο το εβραϊκό κράτος, που είναι ιστορικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται στον πόλεμο στη Συρία, αλλά “θα απαντήσει δυναμικά” αν δεχτεί επίθεση.

Στα τέλη Αυγούστου, ο στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπαντί, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, είχε δηλώσει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας “θα έφερνε το Ισραήλ στα πρόθυρα της ανάφλεξης”.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναζητεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των ΗΠΑ υποστήριξη για να πραγματοποιήσει ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορεί ότι έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, κοντά στη Δαμασκό.

Το αμερικανικό Κονγκρέσο θα αποφανθεί εντός της εβδομάδας για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.