Το θέμα των πλειστηριασμών από την 3η αξιολόγηση φέρνει κοινωνική αναστάτωση

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη*

Ενώ στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών συζητούν για την τέταρτη αξιολόγηση αγκάθι παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών από την τρίτη καθυστερώντας την δόση τω 5,7 δις ευρώ και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Οι σκηνές βίας που διαδραματίζονται έξω από τα συμβολαιογραφεία με το ξεκίνημα των διαδικασιών πλειστηριασμών δείχνουν ότι η απαίτηση των θεσμών θα συναντήσει εμπόδια. Άλωστε η επίσπευση των διαδικασιών δεν επιτρέπει στο θιγόμενο να υπερασπιστεί δικαστικά την απώλεια της περιουσίας του. Ο χαρακτηρισμός αφοριστικά σε μη συνεργάσιμους η μη συμμορφούμενους δανειολήπτες η οφειλέτες προσπαθεί να δικαιολογήσει το διασυρμό της προσωπικής κατάστασης του θιγόμενου.

Περισσότεροι από 200 πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνουν σήμερα προκειμένου αύριο ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης να μπορεί να πείσει τους συναδέλφους στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ότι επιτυγχάνεται η «γεωγραφική τους διασπορά» για την οποία πιέζει η ΕΚΤ.

H εφαρμογή των πλειστηριασμών είναι και ο μόνος φόβος που μπορεί να καθυστερήσεις κι άλλο την δόση η οποία είναι πολύ πιθανό να ην εγκριθεί ούτε και στην αυριανή συνεδρίαση ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα να εφαρμόσει το μέτρο.

Στόχος είναι να εξειδικευτεί το πλαίσιο συμφωνίας που είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο ώστε ο νόμος να εφαρμόζεται μόνο στα νοικοκυριά που έχει πραγματικό πρόβλημα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.
Θα έπρεπε να έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο το θέμα της παράτασης της πρώτης κατοικίας μετά την λήξη του στις 31 /12/2018 στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο στην παρούσα φάση εκτιμούν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι της αντίληψης ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας και δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για παράταση πριν φτάσουμε κοντά στην λήξη του .

Οι ρυθμίσεις που γίνονται δεν έχουν ρεαλισμό μιας και δεν συνδέουν ύψος οφειλής με το διαθέσιμο εισόδημα για εξυπηρέτηση υποχρεώσεων διαβίωσης πέραν των αναγκών των συνδεομένων ατόμων οικογενείας αλλά είτε εξαιρείσαι λόγω ανελαστικών κριτηρίων είτε ανεδαφικών δόσεων που προτείνονται.

Αυτό που εξοργίζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση από τη πλευρά της πολιτείας που αφήνει τα θύματα της οικονομικής κρίσς να ζήσουν την απώλεια του όποιου περιουσιακού στοιχείου είχαν προ κρίσης αλλά και η ένοχη σιωπή όσων έπρεπε να μιληούν από τη κοινωνία. Αυτοί που εξαπάτησαν πιστωτικά ιδρύματα η οφείλουν σοβαρές φορολογικές υποχρεώσεις και έχουν οικονομική επιφάνεια θα έπρεπε να έχουν γίνει αντικείμενο μεθοδικής έρευνας για επιστροφή η πληρωμή των υποχρεώσεων τους. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να μπουν σε ευέλικτες ρυθμίσεις που δεν θα χάνονται είτε σε ώρες από τη μη πληρωμή της δόσης είτε έχουν ποσοστά προσαύξησης τοκογλυφικά της τάξης του 15% μηνιαίαστο ποσό της δόσης στη ρύθμιση των 12 δόσεων αν υπάρξει καθυστέρηση ημερών.

Δύο είναι τα θέματα

Η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, ενώ βάσει της κείμενης νομοθεσίας, παρέχεται απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικία για οφειλέτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κτλ.). Όλα τα ανωτέρω αποτελούν το ευχολόγιο της πολιτείας στη πράξη η οικονομική αδυναμία που βιώνουν τα νοικοκυριά τα κάνει να μην έχουν αυτή τη πραγματική ικανότητα.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός… για λίγους O Εξωδικαστικός μηχανισμός ως εργαλείο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους Άμεση ανάγκη τροποποίησης – Μόνο 10 εταιρείες έχουν μπει σε ρύθμιση από τις 14.000! Ξεπέρασαν τις 14.000 οι αιτήσεις υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ωστόσο από αυτές για περίπου 2.500 έχει πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, και μόνο 10 έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν επιτυχώς τα χρέη τους

Ειδικότερα, στις 21 εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμα μέχρι το τέλος του 2017, πάνω από 110.000 μοναδικοί χρήστες την επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν σε αυτή, χωρίς να ξεκινήσουν τη συμπλήρωση αίτησης υπαγωγής.
Αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν 14.623 ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς οι 4.724 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κλπ).

Οι 2.437 επιχειρήσεις έχει πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και έχουν υποβληθεί οριστικά 417 αιτήσεις. Εξ αυτών οι 131 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Οι 20 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 10 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους.

Τα πολυδιαφημισμένα μέσα βλέπετε δεν έλυσαν προβλήματα πόσο μάλλον που εκτίθενται οι επιχειρηματίες και η οικονομική τους κατάσταση.

Και τώρα αλλά και μετά το τέλος του 2018, η διάσωση της πρώτης κατοικίας περνά από το χέρι των τραπεζών. Αυτές μπορούν να κρίνουν ποιος δανειολήπτης είναι «συνεργάσιμος» και ποιος όχι, αυτές θα σπρώξουν τον οφειλέτη στις εναλλακτικές λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και αυτές θα κρίνουν ποια από τα ακίνητα θα προωθηθούν για πλειστηριασμό. Έτσι, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν θα πουληθεί κανένα σπίτι κάτω των 300.000 ευρώ, είναι στην πραγματικότητα μια στρατηγική επιλογή των τραπεζών και δεν υπαγορεύεται από κανέναν νόμο ή πλαίσιο. Έτσι, ο οφειλέτης δεν μπορεί να αισθάνεται διασφαλισμένος. Όσον αφορά στο δημόσιο, αυτό λειτουργεί με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ο οποίος δεν εξαιρεί σε καμία περίπτωση την κύρια κατοικία από την κατάσχεση, Και πάλι, ο οφειλέτης είναι εκτεθειμένος στους σχεδιασμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία, με βάση το γράμμα του νόμου τουλάχιστον, δεν δέχεται εντολές και οδηγίες όσον αφορά στη εισπρακτική πολιτική που θα ακολουθήσει από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στη πραγματικότητα ζούμε μέσα σε μια αβεβαιότητα.<<Η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από την απογοήτευση.Robert Burns>>. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μέλλον της χώρας χαράσεται μέσα σε μια κοινωνία που έχει απογοητευθεί από τους διαχειριστές της εξουσίας και της πρακτικής εφαρμογής των πολιτικών έναντι των νοικοκυριών .Αναρωτιέμαι για κάτι που η κρίση έφερε στο προσκήνιο η ποιότητα των πολιτών σε μια χώρα και η συνείδηση που πρέπει να έχει ο πολίτης της Χώρας.<<Ποιος είναι πολίτης; Πολίτης είναι αυτός που είναι ικανός να κυβερνήσει και να κυβερνηθεί. Αριστοτέλης>>

<<Ου γαρ τοις ψηφίσµασιν αλλά τοις ήθεσιν καλώς οικείσθαι τας πόλεις.Ισοκράτης>>, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτοραςμτφρ: Οι πόλεις δεν διοικούνται σωστά με τους νόμους αλλά με την ηθική συμπεριφορά των πολιτών
Τα παραδείγματα των χαμηλών αμοιβών των πολιτών και οι υψηλές απολαβές των πολιτικών δείχνουν ότι υπάρχει αναλγησία για τα δεινά που έσπειραν με το τρόπο διαχείρισης και οργάνωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Αμετανόητοι και με περιπλοκή υπάκουοι στην ύψιστη εξουσία των δανειστών αναζητούν προφάσεις για τις πράξεις τους.

Η εντολή είναι στα ΜΑΤ να δείξουν μηδενική ανοχή και να αποτρέπουν διαδηλώσεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς.<<Για να προωθήσουν τους μαζικούς πλειστηριασμούς χρησιμοποιούν τη βια για να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας>>Αυτοί που ψήφισαν τα μέτρα υπέρ των πλειστηριασμών είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της σημερινής κατάστασης που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. [Ειδησεογραφία Τετάρτη 07 Μαρτίου 2018 Επεισόδια με χημικά και 3 τραυματίες έξω από συμβολαιογραφείο στην Καποδιστρίου στην Αθήνα .Ένταση επικράτησε νωρίτερα έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο επί της Καποδιστρίου 18, στο κέντρο της Αθήνας.] Ζούμε σε συνθήκες οριακής κοινωνικής ειρήνης και απώλειας δικαιωμάτων προν χάριν συμμόρφωσης σε υποδείξεις θεσμών και Οργανισμών επιτήρησης.

*Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού, Αθήνα