Το Δημογραφικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στη Κύπρο

Θα μπορούσα, μετά λόγου γνώσεως, να ισχυριστώ ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα – τουλάχιστον στο βαθμό που απαιτείται από τη σοβαρότητα του θέματος και των επιπτώσεών του – οι Κυπριακές Κυβερνήσεις αλλά και οι άλλοι Κρατικοί Φορείς Εξουσίας ασχολήθηκαν συστηματικά και σε βάθος με το μεταναστευτικό και δημογραφικό πρόβλημα στην Κύπρο. Δύο έννοιες και παράμετροι απόλυτα συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες.

Το μεταναστευτικό συντελείται από την εισροή και εκροή πληθυσμών στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και επηρεάζει αναπόφευκτα τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας, διαμορφώνοντας κατ’ επέκταση τη φυσιογνωμία του λαού της.

Η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και επιπολαιότητα και από έλλειψη ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής και εξαντλείται κυρίως στη βάση περιστασιακών συνθημάτων  όπως: Το πρόβλημα είναι διεθνές και δεν μπορούμε να κάνουμε εθνική στρατηγική, η αντιμετώπισή του εδράζεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να δεχόμαστε και να φιλοξενούμε όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Πατρίδα μας  ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης κ.λ.π  κ.λ.π.

Οι ανέξοδες, λαϊκίστικες και επιφανειακές αυτές τοποθετήσεις παραβλέπουν και παρασιωπούν βασικές παραμέτρους και ουσιαστικά ερωτήματα γύρω από το πρόβλημα, όπως: από ποιό σημείο εισόδου εισέρχονται, ποιό αιτιολογικό προβάλλουν και αν μπορούμε ή όχι – με βάση τις δυνατότητες της χώρας μας – να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσής τους χωρίς να επηρεάζεται η κοινωνική συνοχή ή το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας μας, αν μπορεί η χώρα μας να αντέξει αυτές τις μεταναστευτικές πιέσεις κ.λ.π.

Άλλοι πάλι προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Κύπρος θα πρέπει να μετασχηματιστεί  σε μια . . . πολυεθνική χώρα και η κοινωνία να γίνει πολυπολιτισμική, δηλαδή σαν ένα χωνευτήρι λαών, πολιτισμών, θρησκειών κ.τ.λ. μέσα στην οποία η ε/κ κοινότητα θα μετατραπεί απλά σε ένα συστατικό της στοιχείο.

Τα ιδεολογικοπολιτίστικα αυτά επιχειρήματα και οι περιστασιακές τοποθετήσεις θα πρέπει να τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο μιας ενδελεχούς μελέτης και έρευνας με κρατική πρωτοβουλία η οποία να δώσει άπλετο φως και οριστικές απαντήσεις στα κύρια ερωτήματα όπως :

  • Σε ποιά κοινωνία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
  • Ποιά θα είναι η μετεξέλιξη και η μελλοντική φυσιογνωμία του Κυπριακού Κράτους (ανεξάρτητα από την παράμετρο του πολιτικού μας προβλήματος).
  • Θα γίνουμε η Σιγκαπούρη της Μεσογείου όπως ονειρεύτηκε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου;
  • Να θάψουμε τελείως και μονίμως το αφήγημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κύπρου είναι Έλληνες – Κύπριοι και να θεωρήσουμε ότι έκλεισε ο κύκλος της τρισχιλιετούς Ελληνικής Ιστορίας της Κύπρου εν έτει 2019;
  • Μπορεί ένα λιλιπούτειο Κράτος – που είναι μια γειτονιά της Κίνας ή της Αμερικής- να διαδραματίσει αυτό το ρόλο του οικοδεσπότη των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών;

Ας έλθουμε τώρα και στα πραγματικά δεδομένα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat  (της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Κύπρος ευρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου όλων των χωρών – μελών της Ε.Ε. σε αιτητές ασύλου κατά αναλογίαν πληθυσμού.

Και γεννώνται τα φυσιολογικά ερωτήματα:

  • Πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που συμφωνήθηκε για το θέμα των προσφύγων;
  • Τι κάνει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους μας για να απαιτήσουν την εφαρμογή της;
  • Τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στην Κύπρο η περίφημη Frontex , της οποίας το έργον είναι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. , για να προασπίσει την χώρα μας από την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών στο έδαφός της;
  • Γιατί δεν προβαίνουμε στην εφαρμογή των προνοιών του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (15 – 16 Οκτωβρίου 2008) σύμφωνα με το οποίο «Η κακή διαχείριση της μετανάστευσης μπορεί να αναστατώσει την κοινωνική συνοχή των χωρών προορισμού των μεταναστών» ;
  • Γιατί δεν μελετούμε και δεν εφαρμόζουμε τις βέλτιστες πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών τις οποίες εφάρμοσαν με επιτυχία για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς τις επικράτειές τους;

Το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ),  στην προσπάθειά του να διερευνήσει – κατά το δυνατόν – τις κυριότερες πτυχές του Μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο, διοργάνωσε ημερίδα στις 27/10/2018 κατά την οποία υπέβαλαν εισηγήσεις ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης κ. Μάκης Πολυδώρου και ο Διοικητής ΥΑΜ Αστυνομίας κ. Ιάκωβος Ιωάννου.

Καταθέτουμε για ενημέρωση των αναγνωστών του παρόντος κειμένου τα κυριότερα στοιχεία που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των αρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών και τα οποία θα καταγράψουμε σε ειδική έκδοση .

  1. Αριθμός πολιτών της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ με έγγραφο διαμονής σε ισχύ: 172,148.
  2. Αριθμός Αδειών Διαμονής Υπηκόων Τρίτων Χωρών σε ισχύ: 179.
  3. Αριθμός Αδειών μόνιμης διαμονής (άδειες μετανάστευσης σε ισχύ): 463.
  4. Αριθμός αδειών μακροχρόνιας διαμονής (επί μακρόν διαμένοντες) σε ισχύ: 218.
  5. Αριθμός Αδειών Προσωρινής Διαμονής σε ισχύ 61,499.
  6. Αριθμός Αδειών Προσωρινής Διαμονής και απασχόλησης σε ισχύ: 892.
  7. Αριθμός Αδειών προσωρινής διαμονής με σκοπό την επίσκεψη σε ισχύ: 473.
  8. Αριθμός Αδειών προσωρινής διαμονής με σκοπό τη φοίτηση σε ισχύ: 350.
  9. Είσοδος παράτυπων μεταναστών από τις κατεχόμενες περιοχές (από το 2014 μέχρι Σεπτέμβρη 2018 ) 341
  10. Είσοδος παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης στις ελεύθερες περιοχές (από 2014 μέχρι Σεπτέμβρη 2018): 504
  11. Είσοδος Αιτητών Ασύλου από τις κατεχόμενες περιοχές: 210
  12. Είσοδος Αιτητών Ασύλου από περιοχές που ελέγχουν οι Αρχές της Κ.Δ. :920

Η μελέτη του Δημογραφικού και μεταναστευτικού προβλήματος θα συνεχιστεί από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών σε προσεχείς ημερίδες που θα εξετάσουν τα δημογραφικά στοιχεία , τη δημογραφική πολιτική, τον εποικισμό από τους τούρκους, το ρόλο των Μ.Κ.Ο., το έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ.τ.λ.

Θα επιχειρηθεί επίσης η ανάλυση της κατάστασης με τους εικονικούς γάμους και τους εικονικούς φοιτητές, την παράνομη εργοδότηση κ.τ.λ.

Είναι ενδιαφέρον επίσης να καταθέσουμε, για ενημέρωση των αναγνωστών του παρόντος κειμένου, τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα  στην  Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών της Κ.Δ..

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΠΟΣΟ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017 ΑΝΕΡΧΟΤΑΝ ΜΟΛΙΣ ΣΤΟΥΣ 713.500 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ !!!! )

Αιτητές Ασύλου (κατά χώρα προέλευσης

Από τον πιο πάνω πίνακα (εκτός από τη Συρία στην οποία εξακολουθεί να υπάρχει η αβεβαιότητα των πολεμικών συρράξεων) προκύπτει το φυσιολογικό ερώτημα: Ποιός πόλεμος υπάρχει, ποιά καθεστώτα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των κατοίκων των υπολοίπων χωρών που αναγράφονται;

Πως η χώρα μας αντιμετωπίζει τις ψευδείς / εικονικές παρουσιάσεις των αιτούντων άσυλο στην Κ.Δ.;

Όλα τα πιο πάνω – και όχι μόνον – συνθέτουν μια εικόνα με καταλυτικές προεκτάσεις και επιδράσεις στην Πατρίδα μας και δυστυχώς άλλοι εθελοτυφλούν, άλλοι κωφεύουν, άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα, άλλοι παραπλανούν, άλλοι λαϊκίζουν και άλλοι βολεύονται είτε με την παράνομη εργοδότηση, είτε με τα εύκολα κέρδη του σωματεμπορίου, είτε με την εκμετάλλευση του πόνου και της ανάγκης των δυστυχισμένων συνανθρώπων μας την οποία μετατρέπουν σε εύηχα συνθήματα αλτρουϊσμού, συμπόνιας και συμπαράστασης:

 

Ανδρέας Μορφίτης

Πρόεδρος ΚΥΚΕΜ Λάρνακας

Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου