Το ΔΗΚΟ κατέθεσε σήμερα πρόταση νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας

Αναβάθμιση εξουσιών Επιτρόπου χρηματοοικονομικών διαφορών

Πιστό στη δέσμευση του έναντι της κοινωνίας, το ΔΗΚΟ κατέθεσε σήμερα στη Βουλή πρόταση Νόμου:

 Έξι συν ένα σημεία για προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 Εισηγείται μεταξύ άλλων:

• Αναβάθμιση εξουσιών Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Διαφορών (δεσμευτικές αποφάσεις, επιβολή προστίμων κ.λ.π.)

• Θεσμοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής

Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε δώσει προθεσμία στη Κυβέρνηση 30 μέρες για να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δυστυχώς, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση που να επιλύει το πρόβλημα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τηρώντας τη δική του δέσμευση έναντι της κοινωνίας, έχει ετοιμάσει και έχει καταθέσει σήμερα στη Γραμματεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετική Πρόταση Νόμου με την οποία αναβαθμίζονται οι εξουσίες του Επιτρόπου Επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών.

Συγκεκριμένα, με σχετικές τροπολογίες στο Νόμο Περί Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμου Ν.84(Ι)/2010  το Δημοκρατικό Κόμμα εισηγείται:

• Την θεσμοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών που έχει εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

• Ο Επίτροπος να έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας από τις τράπεζες.

• Οι αποφάσεις του σε σχέση με τον Κώδικα να είναι δεσμευτικές.

• Ο Επίτροπος θα μπορεί να επιδικάζει πρόστιμο σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν εφαρμόζει σωστά ή και καθόλου τον Κώδικα Δεοντολογίας.

• Σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν συναινέσει ή και δεν έχει ακολουθήσει τη διαδικασία της διαμεσολάβησης πριν από την καταχώρηση αγωγής, τότε δεν θα δικαιούται να διεκδικήσει δικηγορικά έξοδα και τόκους σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία.

• Παράπονο εναντίον τράπεζας θα μπορεί να υποβάλει ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών ή ποσού παραπόνου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως με τις πιο πάνω τροπολογίες η σχετική νομοθεσία αποκτά επιτέλους «δόντια» και οι Κύπριοι πολίτες θα αποκτήσουν αποτελεσματική προστασία ενάντια στη σημερινή αυθαιρεσία των τραπεζών.
Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία και τα Κυπριακά νοικοκυριά.

Θα προστατευτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλοι οι Κύπριοι πολίτες που σήμερα γονατίζουν κάτω από το βάρος των δανείων και των ψηλών επιτοκίων.

Τονίζεται πως η σχετική πρόταση Νόμου θα κοινοποιηθεί στη Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί ως ΔΗΚΟ εξακολουθούμε να επιθυμούμε να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα με τη συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας.

Τέλος το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει τη θέση ότι για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στη ρίζα του πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε με την Τρόικα το μνημόνιο σε σχέση με τις παραδοχές και οδηγίες με τις οποίες συμφώνησε στο παρελθόν η Κεντρική Τράπεζα.

Δεν γίνεται η Κύπρος της ύφεσης και του υπερδανεισμού να αντιμετωπίζει παράλληλα τις πιο αυστηρές οδηγίες για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στο κόσμο.