Το ΔΗΚΟ καλεί τον ΠτΔ να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου για την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η γεώτρηση του «Φατίχ» αποτελεί ίσως τη σοβαρότερη τουρκική πρόκληση κατά της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983.

Εάν δεν επιβληθεί άμεσα κόστος στην Τουρκία, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τη χώρα μας.

Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

1. Να καταθέσει άμεσα στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του εξωτερικού ορίου υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το σύνολο της ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τον Ιανουάριο του 2018 ότι θα το έκανε αυτό. Η αποφυγή οριοθέτησης των νομίμων διεκδικήσεων μας, δίνει τροφή στις τουρκικές διεκδικήσεις και αποδυναμώνει τη διεθνή μας θέση.

2. Να ζητήσει την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης έναντι όλων των υπευθύνων φυσικών προσώπων που υποβοηθούν ή και εκτελούν την παράνομη τουρκική γεώτρηση, τόσο σε ότι αφορά το πλοίο «Φατίχ», όσο και σε ότι αφορά το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

3. Να ζητήσει στην επερχόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

4. Να ασκήσει το δικαίωμα βέτο που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, μπλοκάροντας το σύνολο των προενταξιακών κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει σωστός και αποτελεσματικός συντονισμός με την Ελληνική κυβέρνηση.
Περαιτέρω προτάσεις θα καταθέσουμε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της 11ης Μαΐου.