Το βαθμό επηρεασμού τους από τις εξελίξεις στην οικονομία, ζητεί από τις εισηγμένες η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Την ανάγκη να περιληφθούν στα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΚ για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 ο ενδεχόμενος επηρεασμός των ισολογισμών τους για το 2013 από τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και οι προοπτικές των εταιρειών κατά το τρέχον έτος, επισημαίνει η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου.

Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Καλογήρου αναφέρει ότι σε περίπτωση που μια εταιρεία δεν προβεί σε ανακοίνωση των τελικών της αποτελεσμάτων για το 2012, μέχρι την 30η Απριλίου (εντός 4 μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους) θα αποτελεί ενδεχόμενη παράβαση των άρθρων του νόμου περί διαφάνειας.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να αναφέρει τι θα πράξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε περίπτωση που οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή ή άλλες εισηγμένες εταιρείες δεν δημοσιοποιήσουν την ετήσια οικονομική τους έκθεσης για το 2012, μέχρι τις 30 Απριλίου, ημερομηνία που απαιτεί ο νόμος περί διαφάνειας, η κ. Καλογήρου είπε ότι μια τέτοια περίπτωση θα αποτελεί ενδεχόμενη παράβαση των άρθρων του νόμου περί διαφάνειας και θα αναγκαστεί η Επιτροπή να καλέσει σε παραστάσεις τις εταιρείες για να εξηγήσουν τους λόγους που δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα τελικά τους αποτελέσματα.

Μετά τις παραστάσεις, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, το ΔΣ της Επιτροπής θα λάβει τις αποφάσεις του ανάλογα με τις εξηγήσεις που θα δώσουν οι εκδότες.

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων τότε θα υπάρξουν και οι ανάλογες κυρώσεις.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή θα δείξει κατανόηση λόγω των υφιστάμενων συνθηκών στην κυπριακή οικονομία, αλλά η υποχρέωση των εισηγμένων εταιρειών, όπως είπε, “είναι εκεί και θα πρέπει να τηρηθεί”.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι λόγω των συνθηκών στην οικονομία, οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να περιλάβουν μέσα στα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2012 και το ενδεχόμενο επηρεασμού των ισολογισμών τους για το 2013 από τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και τις προοπτικές τους για το τρέχον έτος.

Σε σχέση με τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, η κ. Καλογήρου είπε ότι το ΔΣ της Επιτροπής και το ΔΣ του ΧΑΚ θα αποφασίσουν από κοινού με βάση τα δεδομένα που θα έχουν ενώπιον τους τι μέλλει γενέσθαι με τις δύο τράπεζες.

Επίσης, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Επιτροπή αναμένει από τα νέα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου που θα διοριστούν να λάβουν κάποιες αποφάσεις όσον αφορά την τύχη των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και οι οποίες θα έχουν δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα στο μέρισμα της Τράπεζας, με βάση το διάταγμα που έχει εκδοθεί, αλλά και τι θα γίνει με τους υφιστάμενους εισηγμένους τίτλους της τράπεζας.

“Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από το νέο ΔΣ της τράπεζας”, σημείωσε.

Σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής για αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων των δύο τραπεζών μέχρι τις 31 Μαΐου, η κ. Καλογήρου είπε ότι με βάση τα δεδομένα που θα έχει ενώπιον του το ΔΣ της Επιτροπής θα αποφασίσει κατά πόσον θα συνεχιστεί η αναστολή της διαπραγμάτευσης.