Το «αντίο» της Βουλής στον Βάσο Λυσσαρίδη

Σε γραπτή ανακοίνωση, η  Βουλή των Αντιπροσώπων «αποχαιρετά» τον Βάσο Λυσσαρίδη

«Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο άνθρωπος που με την πολυδιάστατη προσωπικότητά του ταυτίστηκε με την ιστορία αλλά και την κουλτούρα του τόπου, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 ετών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφράζει εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος του Σώματος από το 1985 μέχρι το 1991.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στο χωριό Λεύκαρα στις 13 Μαΐου του 1920. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξάσκησε τη γενική ιατρική και διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (1967-1981).

Ιδεαλιστής και οραματιστής πήρε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955 -1959) ενώ μέσα από την μετέπειτα έντονη πολιτική του δράση, έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας κατά την οποία σκοτώθηκε ο φίλος του, ποιητής και αγωνιστής Δώρος Λοϊζου. Υπηρέτησε με ζήλο τον κοινοβουλευτισμό, από το 1960 μέχρι το 2006, τόσο από τα έδρανα όσο και από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε Πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001 και μετά επίτιμος πρόεδρος.

Ο Βάσος Λυσαρίδης ηγετική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας είχε άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και με πολλούς άλλους προοδευτικούς ηγέτες και λαούς αγωνιζόμενους για ελευθερία και αυτοδιάθεση.»