Λύσεις ζητούν οι δανειολήπτες. Όχι τεχνάσματα

Του Ορέστη Μάτσα*

Η σύσταση Ειδικών Δικαστηρίων εκδίκασης των διαφορών που προκύπτουν από δανειακές συμβάσεις, αν και συνιστά απλώς ένα προπέτασμα καπνού, μιας Κυβέρνησης που πίνει νερό στο όνομα των τραπεζών, αποτέλεσε σημαντική παράμετρο για την τελικά υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Και ενώ έγινε μια προσπάθεια, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για την άρση των αδικιών εις βάρος των δανειοληπτών που ξεκίνησε το 2018, μετά την τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης απέσυρε την ύστατη το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου. Το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση, και να οδηγηθεί προς ψήφιση, στην τελευταία Ολομέλεια, πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής.

Υπενθυμίζουμε ότι, το 2018, μεταξύ άλλων, απελευθερώθηκαν οι διαδικασίες εκποίησης των ακινήτων, εκ μέρους των τραπεζών, ακόμα και στις περιπτώσεις στις οποίες οι οφειλέτες αμφισβητούν τις χρεώσεις των συμβάσεών τους και ενώ εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον των κυπριακών Δικαστηρίων.

Με κοινή δήλωση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις μια ημέρα πριν την Ολομέλεια, ότι αποσύρει το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο, εξαιτίας μιας σειράς τροπολογιών που κατέθεσαν τα πολιτικά κόμματα, οι οποίες είναι εκτός της φιλοσοφίας του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Μέχρι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης ως «επιεικώς απαράδεκτη». Άλλωστε, όπως μας έχει συνηθίσει τελευταίως ο ΔΗΣΥ, κάνει και αντιπολίτευση στον εαυτό του!

Η ανακοίνωση αυτή, δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι, αυτό που ενόχλησε τους κυβερνώντες, είναι οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, ανάμεσα τους και οι Οικολόγοι, οι οποίες στόχο είχαν να προστατέψουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών και να αποκαταστήσουν την ισορροπία έπειτα από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων του 2018.

Εν τωμεταξύ, τον Ιανουάριο του 2021, η ηγεσία της ΕΔΕΚ έλεγε στους δανειολήπτες, πως ο λόγος που θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό είναι πως διαπραγματεύτηκε με την Κυβέρνηση, ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την σύσταση Ειδικών Δικαστηρίων δανειοληπτών. Τελικά η «διαπραγμάτευση», αποδείχθηκε παρωδία. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε από την Κυβέρνηση και χιλιάδες δανειολήπτες μένουν πλέον ξεκρέμαστοι. Απέναντι σε μία κακή διακυβέρνηση, χρέος της αντιπολίτευσης είναι να διατηρεί συνέπεια και να μην δίνει υποσχέσεις που αδυνατεί να τηρήσει. Κατέστη πλέον σαφές, ότι η ΕΔΕΚ, στο ζήτημα του προϋπολογισμού, φρόντισε να ρίξει σανίδα σωτηρίας στην πιο αναξιόπιστη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Για άλλη μια φορά, η παρούσα Κυβέρνηση, έδειξε ότι παραμένει στο πλευρό των Τραπεζών, ενεργεί ακραία αντιλαϊκά και κωφεύει στο ζήτημα μιας μεγάλης κοινωνικής αδικίας. Θα μας βρει όμως απέναντι της, αφού θα συνεχίσουμε την ουσιαστική προσπάθεια για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, τα οποία με βίαιο τρόπο αφαιρέθηκαν από τους πολίτες το 2018.

Άλλωστε, λύσεις ζητούν οι δανειολήπτες. Όχι τεχνάσματα.

 *υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Πάφου με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών