Το ΑΚΕΛ απαντά σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Αντιλαμβανόμαστε ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αντιδρώντας στο χθεσινό μας κάλεσμα για να δοθούν πλήρη στοιχεία για τις πηγές προέλευσης των εκατομμυρίων που απαιτήθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου που στήριζαν στις προεδρικές εκλογές του 2008, όχι μόνο αρνούνται την δημοσιοποίηση των όποιων στοιχείων, αλλά στην περίπτωση της η ΕΔΕΚ αρνείται και οποιαδήποτε σχέση με το θέμα των οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου που στήριζαν.

Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, που μέχρι χθες κόπτονταν για τη διαφάνεια όταν αυτή αφορούσε άλλους, σήμερα που αφορά του ίδιους ζητούν τεκμηριωμένες καταγγελίες για να δώσουν τα όποια στοιχεία αναφορικά με τη δική τους προεκλογική εκστρατεία.

Το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει αφορά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που ακολουθούν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Όταν αφορά δηλαδή τους ίδιους απαιτούνται τεκμηριωμένες καταγγελίες για να εφαρμόσουν την διαφάνεια που επαγγέλλονται. Όταν όμως πρόκειται για άλλους δεν χρειάζεται καμία τεκμηρίωση.

Πόσο μάλλον που στο όνομα δήθεν της διαφάνειας, τα κόμματα αυτά ετοίμασαν και σχετική πρόταση νόμου, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων. Ή μήπως είχαν υπόψη τους να αφήσουν εκτός της αναδρομικότητας τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψήφιων Προέδρων, που αντικειμενικά είναι οι πιο δαπανηρές;

Ως εκ τούτου υπογραμμίζουμε εκ νέου:

Ι) ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ και τα υπόλοιπα κόμματα, που όχι μόνο αποζητούν να γίνουν κατήγοροι αλλά αυτοχρίσθηκαν δικαστές βγάζοντας μάλιστα καταδικαστικές αποφάσεις, οφείλουν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους σε βάρος του ΑΚΕΛ, διαφορετικά τα όσα επικαλούνται δεν θα είναι παρά συκοφαντίες.

ΙΙ) Σε κάθε περίπτωση δεν τους αναγνωρίζουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να παραδίδουν μαθήματα ηθικής και δεοντολογίας στο ΑΚΕΛ.

ΙΙΙ) Αν αυτά τα κόμματα δεν δώσουν πλήρη στοιχεία για τους πόρους της δικής τους προεκλογικής εκστρατείας το 2008, θα πρέπει να πάψουν να μιλούν για διαφάνεια και πολύ περισσότερο να εγκαλούν άλλους σε διαφάνεια.

ΙV) Κατανοούμε πλήρως γιατί τα εν λόγω κόμματα ασχολούνται αποκλειστικά με το ΑΚΕΛ όταν χθες ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τους κατηγόρησε για υποκρισία. Καταλαβαίνουμε επίσης γιατί δεν άσκησαν καμία κριτική στο ΔΗΣΥ, ολόκληρη την περίοδο από το Δεκέμβριο που επιβεβαιώθηκε η χρηματοδότηση του από τη Focus, μέχρι και πριν μια βδομάδα που η εφημερίδα «Πολίτης» στη βάση ατεκμηρίωτων και ψευδών διαρροών επιχείρησε να εμπλέξει και το ΑΚΕΛ.

V) Ως ΑΚΕΛ έχουμε δημόσια πολλές φορές ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα όποια στοιχεία κατέχουν οι αρμόδιες αρχές, δεδομένου μάλιστα ότι επιχειρείται εδώ και μήνες η διαπόμπευση και ο διασυρμός του κόμματος στη βάση ατεκμηρίωτων και ψευδών ισχυρισμών.

VI) Είμαστε παράλληλα έτοιμοι να συμβάλουμε σ’ ένα εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από λαϊκισμούς και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και των υποψηφίων, που στιγμάτιζε οριζόντια και αδιάκριτα δυστυχώς το πολιτικό σύστημα του τόπου.