“Τούβλα” στα μαθηματικά οι Κύπριοι μαθητές

Βρισκόμαστε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη

Στη τελευταία θέση μεταξυ των χωρών της ΕΕ στα μαθηματικά βρίσκονται οι Κύπριοι μαθητές, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αναζήτηση εργασίας αφού η ζήτηση για πρακτικά επαγγέλματα ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε ότι πρέπει να στραφούμε στην ποιοτική, επαγγελματική εκπαίδευση για να μειώσουμε τα ψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει δυνάμεις  προς άντληση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την εκπαίδευση.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας είχε χθες συνάντηση με την ευρωπαία Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κα  Ανδρούλα Βασιλείου, στο πλαίσιο επαφών της για πληροφόρησης των εθνικών κοινοβουλίων για την στρατηγική της ΕΕ σε θέματα παιδείας. Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Βασιλείου είπε δεν νοείται να γίνονται περικοπές στον τομέα της παιδείας καθ’ ότι η εκπαίδευση είναι αυτή που θα θωρακίσει τον τόπο για το αύριο. Αναφερόμενη στην ανεργία που υπάρχει μεταξύ των νέων η ευρωπαία επίτροπος δήλωσε ότι έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση και είναι γι’ αυτό τον λόγο που η ΕΕ προωθεί συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης. Σύμφωνα με την κα Βασιλείου, η ΕΕ έχει εγκρίνει πρόταση για «εγγύηση της νεολαίας» που θα προβλέπει ότι μετά την πάροδο 4 μηνών από την αποφοίτηση τους από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι απόφοιτοι είτε που θα προσχωρούν στην ανώτερη εκπαίδευση, είτε που θα εντάσσονται σε προγράμματα επιμόρφωσης είτε που θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Το κόστος αναμένεται να καλυφθεί από ένα ειδικο κοινοτικό ταμείο και θα απευθυνεται προς τις χώρες που έχουν νεανική ανεργία πάνω από 25%.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, λέγοντας δεν γίνεται από την μια η ΕΕ να εφαρμόζει ακραίες πολιτικές λιτότητας που οδηγούν στην ανεργία και από την άλλη να εκπονεί προγράμματα για αντιμετώπιση της. Αναφερόμενος στην ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου των μαθηματικών και θετικών επιστημών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ διευκρίνησε ότι είναι μεν αναγκαίο αλλά από την άλλη θα σπρώξει τους νέους προς την μετανάστευση αφού η ανάγκες της αγοράς εργασίας βρίσκονται κυρίως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.