Τουρκία: Νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων, μετά τα κέρδη στη Συρία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων, η οποία ξεπέρασε τις σχετικές προβλέψεις μετά τη συμφωνία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη διασφάλιση της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Η συμφωνία αυτή μείωσε την ανησυχία του για την επίπτωση που θα είχε η εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία, στην τουρκική οικονομία.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της χώρας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 14% από 16,5% την Πέμπτη. Οι προσδοκίες σε μια δημοσκόπηση που είχε διεξαγάγει το Bloomberg σε 30 αναλυτές είχε ευρεία διακύμανση, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν μια μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Ο διοικητής Μουράτ Ουισάλ επέλεξε την περικοπή των επιτοκίων σε ποσοστό μεγαλύτερο των προβλέψεων, σε αυτή την τρίτη κατά σειρά μείωση από τότε που ανέλαβε τη θέση του διοικητή, τον περασμένο Ιούλιο. Η τουρκική λίρα, αποδυναμώθηκε.

Πριν από την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία, η αστάθεια έπληξε τις τουρκικές αγορές. Τότε ο Ερντογάν είχε μιλήσει με επαινετικά λόγια για την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμένει σταθερός στην ανάγκη για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο πιστεύει ότι θα περιορίσει τον πληθωρισμό και είπε ότι έχει στραμμένη την προσοχή του σε περαιτέρω νομισματικά κίνητρα. Ο Ερντογάν είχε αποπέμψει τον προκάτοχο του Ουισάλ, γιατί δεν είχε χαλαρώσει αρκετά γρήγορα τη νομισματική του πολιτική.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εφαρμόσει τολμηρές περικοπές των επιτοκίων, δεδομένης της ευκαιρίας που προσφέρει η πτώση του πληθωρισμού και η πολιτική πίεση», δήλωσε ο Γκιγιόμ Τρέσκα, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole στο Παρίσι, ο οποίος αναμένει κίνηση 200 μονάδων βάσης.