Τουρισμός, μείωση ιδιωτικής κατανάλωσης και τομέας παροχής υπηρεσιών οι λόγοι για μικρότερη ύφεση

Σημαντικά μικρότερη η ύφεση στην Κύπρο το 2013 από την προβλεπόμενη το 2013 κι αυτό οφείλεται στην ανθεκτική απόδοση του τουρισμού και του τομέα παροχής υπηρεσιών, καθώς και στη μικρότερη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σημειώνει η χειμερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άλλος θετικός παράγοντας ήταν η ουσιαστική προσαρμογή στις τιμές και στους μισθούς, που λειτούργησε υποβοηθητικά περιορίζοντας την μείωση του πραγματικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά -4,8% το 2014 , με την εγχώρια ζήτηση να επιβαρύνεται από τις ανάγκες για την προσαρμογή του χρέους στον ιδιωτικό και δημόσιο από τα υψηλά υφιστάμενα επίπεδα. Οι στενές πιστωτικές συνθήκες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, τονίζεται.

Οι αναπροσαρμογές των μισθών προς τα κάτω αναμένεται να συνεχιστούν, επιβαρύνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, αναφέρει η έκθεση.

Το 2015 , η ύφεση αναμένεται να φτάσει στο τέλος της με την ανάπτυξη να φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά, καθώς η ιδιωτική εγχώρια θα ανακτά δυνάμεις. Η αποκατάσταση ενός υγιούς και επαρκούς ανακεφαλαιοποιημένου τραπεζικού τομέα, και η σταδιακή απομόχλευση τόσο των νοικοκυριών όσο και των εταιρειών αναμένεται να άρουν σταδιακά τα εμπόδια για ισόρροπη ανάπτυξη, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν, με οριακή αύξηση των εισαγωγών.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν από το 2015, ενώ η ανεργία προβλέπεται να κορυφωθεί το 2014, πριν σημειωθεί ελαφρά μείωση το 2015.

Αναφορικά με τους δυνητικούς κινδύνους, τονίζει ότι στο εγχώριο μέτωπο, μια περισσότερο παρατεταμένη περίοδος περιορισμένης ροής ρευστότητας και δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά ρίσκα στην πραγματική οικονομία. Επιπροσθέτως, μια επιβράδυνση της μείωσης του χρέους των νοικοκυριών θα μπορούσε να παρατείνει την απαιτούμενη διαδικασία απομόχλευσης. Επιπλέον, μια περαιτέρω επιδείνωση των όρων της αγοράς εργασίας ενδέχεται να οδηγήσει σε μια πιο παρατεταμένη αδυναμία των επιχειρήσεων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αναφέρει η έκθεση.

Σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και χάρη στις σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά καλύτερο από ό, τι προβλεπόταν νωρίτερα, φθάνοντας το 5,5% του ΑΕΠ . Ωστόσο, το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα διευρυνθεί ελαφρώς στο 5,8% ΑΕΠ το 2014 .

Επίσης η μείωση των μισθών και της απασχόλησης στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αναμένεται να μεταφραστεί στην εξασφάλιση χαμηλότερων εσόδων από τους άμεσους φόρους. Περαιτέρω μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να περιορίσει τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους .

Το 2015 οι βελτιούμενες μακροοικονομικές συνθήκες και οι καλύτερες συνθήκες στην αγορά εργασίας αναμένεται να ενισχύσουν τα έσοδα από τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές, ενώ οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν εν πολλοίς αμετάβλητες, με υψηλότερες καταβολές συντάξεων στο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό, κάτι που εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί από μια επιβράδυνση του κύματος συνταξιοδοτήσεων στον δημόσιο τομέα.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι παρούσες προβλέψεις ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου μετά την τρίτη αξιολόγηση της Τρόικα και θα τύχουν αναθεώρησης μετά την τέταρτη αξιολόγηση.