Τορναρίτης: Όσοι έκλεψαν πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να στεκόμαστε μπροστά στο λαό μας, εάν δεν υπάρξει τιμωρία όσων εγκλημάτησαν εις βάρος της κυπριακής οικονομίας.

Στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση της έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για την οικονομία, ο κ. Τορναρίτης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση “καταδεικνύει στην πράξη ότι αν λειτουργήσουμε και εργαστούμε με συλλογικότητα και συνυπευθυνότητα μπορούμε να πετύχουμε αρκετά και θετικά αποτελέσματα”.

“Με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους κάποιοι ταπείνωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία και οδήγησαν το λαό μας στη φτώχεια, στα κοινωνικά παντοπωλεία, στην ανεργία και μετέτρεψαν τον Κύπριο πολίτη σε επαίτη γιατί κάποιοι δεν προέβλεψαν, δεν αποφάσισαν σωστά και στο τέλος καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του λαού μας”, είπε.

Την ίδια ώρα, είπε, “κάποιοι άλλοι πλούτιζαν με ποινικά κολάσιμες πράξεις και αυτοί οι συγκεκριμένοι έχουν και όνομα και επίθετο”, προσθέτοντας ότι “θυματοποιήσαμε μια ολόκληρη γενιά και δημιουργήσαμε τη γενιά των 500 ευρώ”.

Όπως είπε, “Όλοι έχουμε ευθύνες γιατί δεν κατορθώσαμε να εμποδίσουμε την μεγάλη καταστροφή”.

Σήμερα, συνέχισε, “ που ουσιαστικά κάνουμε το μνημόσυνο της κυπριακής οικονομίας, η μόνη εξιλέωση είναι η κάθαρση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να στεκόμαστε μπροστά στο λαό μας εάν δεν υπάρξει τιμωρία όσων εγκλημάτησαν, με ταυτόχρονη δήμευση της περιουσίας τους”.

Ο κ. Τορναρίτης είπε επίσης ότι “τις πολιτικές ευθύνες τις κατανέμει ο λαός, τις ποινικές όμως ευθύνες τις απονέμει η δικαιοσύνη, η οποία άργησε στον τόπο μας”, προσθέτοντας ότι “η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει όλα τα εργαλεία που χρειάζονται δικαστές, εμπειρογνώμονες για να λειτουργήσουν οι θεσμοί, για να λειτουργήσει σωστά η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη που αργεί δεν είναι δικαιοσύνη”.

Είπε ακόμη ότι “σ` αυτό το μεγάλο έγκλημα που πραγματοποιήθηκε τα χρόνια που πέρασαν, το απηρχαιωμένο σύστημα, αλλά πανίσχυρο σύστημα στον τόπο μας είχε τον πρώτο λόγο. Αλόγιστες πολιτικές αποφάσεις, αλόγιστες εποπτικές αρχές, αλόγιστες αγορές ομολόγων, αλόγιστες δανειοδοτήσεις, ζούσαμε με δανεικά, κράτος και ιδιώτες.”

Καταλήγοντας, είπε ότι “όσοι έκλεψαν πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Είτε αυτοί είναι μπλε είτε αυτοί είναι κόκκινοι.

Αυτή την ώρα δεν έχουν σημασία οι κομματικές ταυτότητες”.