Τον τελικό λόγο σε όλες τις συσκέψεις είχε ο αρχηγός ΓΕΕΦ, κατέθεσε στρατιωτικός στη δίκη για το Μαρί

Ο Μάριος Μακρυγιάννης ,συνταγματάρχης στο ΥΠΑΜ, κατέθεσε στις 6/7/2011, όταν έγινε η επιτόπια επιθεώρηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου «δεν έλαβα από κανέναν οδηγίες για την ενοικίαση περονοφόρου οχήματος , προκειμένου να το κατεβάσει από τη στοιβάδα. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς δεν έδωσε οδηγίες για να κατέβει το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο».

Σε συνάντηση, είπε, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στις 29/2/2009 συνόδευσε τον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η Κύπρος να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάσχεση του φορτίου του πλοίου , ο ΥΠΑΜ ανέφερε πως το πλοίο είναι εμπορικό, άλλοι φορείς θα μπορούσαν να το διαφυλάξουν και ότι ο στρατός έχει άλλες ευθύνες, ενώ ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ είπε ότι το θέμα ήταν της Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε τον χειρισμό του πλοίου «ιδιόρρυθμο» αφού όπως εξήγησε από τον Ιούλιο του 2009 που είχε αναλάβει Διευθυντής του Β Κλάδου στο ΥΠΑΜ  δεν είχε «ενημερωθεί κατάλληλα και δεν τηρήθηκε η κανονική διαδικασία». Τον τελικό λόγο σε όλες τις συσκέψεις είχε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ .

Ως προς το πυροσβεστικό όχημα που θα δινόταν στη Ναυτική Βάση, όπως είχε αποφασιστεί στις 6/7/2011 είπε ότι αυτό «θα διατίθετο για σκοπούς κατάσβεσης πυρκαγιάς και αν χρειαστεί για σκοπούς κατάβρεξης, ενώ είχα εισηγηθεί να παραμείνει στη Βάση μέχρι την καταστροφή της πυρίτιδας».

Ο Παναγιώτης Κούμνας που από τον Νοέμβριο του 2003 υπηρετεί στην ΚΥΠ και είναι Στρατιωτικός Σμηναγός Αεροπορίας, κατέθεσε ότι έμαθε για το φορτίο του πλοίου τον Ιανουάριο του 2009 όταν ο Λεωνίδας Παντελίδης, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Χριστόφια, του έδωσε ένα φάκελο για να πάρει στο ΓΕΕΦ ενώ συνόδευσε τον κ. Παντελίδη στη σύσκεψη της 29/1/2009 στο Προεδρικό Μέγαρο .

Ο Ανδρέας Σταύρου, Συνταγματάρχης, Διοικητής του 6ου Συντάγματος στη Νήσου υποστήριξε πως η εμπλοκή του στο θέμα ήταν στις συναντήσεις που έγιναν στις 6/9/2010 και στις 7/2/2011 όταν στην πρώτη πήγε ύστερα από οδηγίες του ΥΠΑΜ με τον Λοχαγό Κώστα Γεννάρη στο Γραφείο του Λεωνίδα Παντελίδη και στη δεύτερη όταν συμμετείχε μεν στη σύσκεψη αλλά δεν είχε καμία ανάμειξη…  «δεν είχα αντίληψη πως ήταν τοποθετημένα τα εμπορευματοκιβώτια και πίστευα ότι τηρούνταν οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας πυρομαχικών, οι οποίοι τηρούνταν για όλα τα εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά που κατέχει η Εθνική Φρουρά».