Τον Ιούλιο η ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Tον Ιούλιο θα είναι έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ρύθμιση οφειλών από 3.000 έως 20.000 ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα θα προβλέπεται «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων από 20% έως 80%, ενώ οι δόσεις θα ξεκινούν από 12 και θα φτάνουν τις 120.

Η ΚΥΑ θα εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο κάθε πολίτης με ληξιπρόθεσμα χρέη θα μπορεί να υποβάλει την αίτηση του μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια θα ακολουθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπου βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων, θα εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ρύθμισης που θα προβλέπει τόσο των αριθμό των δόσεων του, όσο και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων του. Ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του χρέους του. Αν το ρυθμίσει σε 12 δόσεις θα διαγράφεται το 80% των προσαυξήσεων, ενώ αν διαλέξει τις 120 δόσεις θα διαγράφεται το 20%.

Η ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη στο προφίλ του κάθε οφειλέτη, με βάση κριτήρια όπως το ύψος της οφειλής, η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, η περιουσιακή του κατάσταση και ο τζίρος της εταιρείας του τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη ρύθμιση ο οφειλέτης θα μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα αναστέλλεται και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών κι ακινήτων εναντίον του. Επιπλέον, θα αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη σε βάρος του και θα αποκτά κάποιου είδους «νομικής ασυλίας».

Την προαναγγελία της ρύθμισης έκανε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος από το βήμα της Βουλής, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, τόνισε ότι μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση των 120 δόσεων οποιοδήποτε επιχειρηματίας έχει χρέος άνω των 3.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την ένταξη του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.