Τοίχο βρήκε ο Τσακαλώτος για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Τοίχο βρήκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που προσπάθησε αλλα δεν τα κατάφερε να ανοίξει διάλογος για το θέμα του χρέους και να πάρει μια θετική δήλωση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Έχοντας απέναντί του, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε, για 2η φορά μέσα σε 72 ώρες, ότι η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους». Την κάλεσε να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη». Παραλλήλισε τον εαυτό του με έναν προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα, καλώντας την ΕΚΤ να είναι επίσης ξεκάθαρη με την Ελλάδα και το αν αυτά που έχει εφαρμόσει είναι αρκετά για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Τον Έλληνα υπουργό Οικονομικων «προσγείωσε» αμέσως ο Μπενουά Κερέ, καθώς υπογράμμισε πως πλέον η συζήτηση δεν αφορά στην Ελλάδα, αλλά γίνεται από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης. Υπενθύμισε δε πως η ΕΚΤ, βάσει του καταστατικού της, πρέπει να είναι σίγουρη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτού μπορέσει να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ελληνική αποστολή προσδοκούσε να ανοίξει στο συγκεκριμένο συνέδριο (με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;») τόσο το ζήτημα του χρέους, όσο και εκείνο του QE, καθώς μετείχαν σε αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, το πλήγμα για τη χώρα μας ήταν διπλό , καθώς από τη μια πλευρά δεν πήρε την όποια διαβεβαίωση για το χρέος και από την άλλη άκουσε από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι πρέπει να «τρέξει» για να εξασφαλίσει έστω τη δόση. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων (απέμεναν 25 μετά το τελευταίο Eurogroup) για υπάρξει η «έκθεση συμμόρφωσης» για τη β’ αξιολόγηση, απαραίτητη συνθήκη για να αποφασίσει ο ESM την εκταμίευση της δόσης.