Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει το ραντεβού Αναστασιάδη-Ακιντζί

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν χθες γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την Κύπρο.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη για μια κοινή συνάντηση για να συζητήσουν για τις συνομιλίες στο Κυπριακό και την πορεία προς τα εμπρός. Και οι δύο ηγέτες έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του.

Ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτει η δήλωση, προσβλέπει να υποδεχθεί τους δύο ηγέτες, μαζί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του για την Κύπρο, Espen Barth Eide, το βράδυ της Κυριακής, 4 Ιουνίου.

Κατά τη χθεσινή, 31 Μαΐου 2017, τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric απάντησε σε ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφο για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Eide είναι εκτός γραμμής, αφού χαρακτήρισε στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, κίνδυνο. Παράλληλα, σε σχέση με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της UNFICYP Aleen Siddique, o οποίος σημείωσε ότι ο κ. Eide δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο νησί. Ερωτηθείς πώς βλέπει ο Γενικός Γραμματέας την κατάσταση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη ότι θεωρείτο ότι ήταν πολύ κοντά σε μια κατάληξη, και αν ο κ. Eide εξακολουθεί να εργάζεται για τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Dujarric είπε ότι ο κ. Eide συνεχίζει τον ρόλο του, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τις οποιεσδήποτε δηλώσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν ο κ. Eide είναι «απεσταλμένος πλήρους απασχόλησης», ο κ. Dujarric είπε ότι ο κ. Eide είναι σε “when actually employed contract”.