Τμήμα Δασών: Ετοιμότητα για πυρκαγιές σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού λόγω καύσωνα

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί το κοινό ότι λόγω του ιδιαίτερα ξηρού και θερμού καλοκαιριού που βιώνει ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος και ειδικότερα του παρατεταμένου καύσωνα που επικρατεί αυτήν την περίοδο, έχει ανεβάσει την ετοιμότητα του και θα τη διατηρήσει για όσο χρόνο χρειασθεί σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού.

Με τις επικρατούσες ακραίες καιρικές συνθήκες είναι βέβαιο ότι και η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, γι’ αυτό και απευθύνεται θερμότατη έκκληση για αποφυγή ενεργειών και δραστηριοτήτων που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά καθώς και για συνεργασία. Να αναλογιστούμε το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Αρακαπά.

Τονίζεται ότι, το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ  η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων  που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Υπενθυμίζουμε ότι, μεγάλος αριθμός πυρκαγιών προκλήθηκε από ρίψη αποτσίγαρων, από ανάφλεξη ή σπινθήρες μηχανημάτων, καθώς και από τη χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητες μας στο ύπαιθρο, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο, γι’ αυτό και οι κάτοχοι ή χρήστες τους ας βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα, όπως ο καθαρισμός του χώρου από ξηρά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Να βεβαιωθούν επίσης για την καλή κατάσταση της εξάτμισης (εξώστ) η οποία πρέπει να καταλήγει σε φρεάτιο.

Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).