Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο – Στο 2,3% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014 – πάνω από τον στόχο του 1,5% που έχει θέσει η τρόικα – προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Προβλέπεται επίσης μείωση του δημοσιονομικού χρέους στο 139% του ΑΕΠ το 2018.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ουσιαστικά την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 911 εκατ. ευρώ για το 2015, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έκδοσης ομολόγων για την άντληση 3-6 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Η Ελλάδα κατάφερε να διαψεύσει όσους αμφισβητούσαν την επίτευξη των στόχων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το πρωί τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες του νέου Πλαισίου.

Όπως είπε, η χώρα διασφάλισε τη θέση της στην Ευρώπη και ανέκτησε κεφάλαιο διεθνούς αξιοπιστίας. Οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύφθηκαν το 2012 και το 2013, ενώ δρομολογήθηκαν οι πρώτες στοχευμένες, μικρές αλλά σημαντικές, μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο σηματοδοτεί την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη και τη διατήρηση σημαντικών βιώσιμων πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, οι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής είναι:

1. Η επικέντρωση στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και στα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

2. Η ενίσχυση της ρευστότητας και η αποκατάσταση διαύλων χρηματοδότησης της οικονομίας.

3. Η προσπάθεια για σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

4. Η προώθηση σύγχρονων προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης.

5. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.

6. Η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών.

7. Η εδραίωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους με επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

8. Η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και απάτης.

9. Η περαιτέρω ενίσχυση και τακτοποίηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

10. Η συνέχιση της επίτευξης βιώσιμων και διευρυνόμενων πλεονασμάτων και η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Το νομοσχέδιο με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018 αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της απομείωσης του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.