Τι θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο

Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει ουσιαστικά τέσσερις χρονικές περιόδους, από τις οποίες συνάγονται και τα υπό εξέταση πολιτικά πρόσωπα.

Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010 Υπήρξε η περίοδος κατά την οποία η χώρα μπήκε στο καθεστώς του μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία υπέγραψε και την πρώτη δανειακή σύμβαση.

Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, Η κυβέρνηση Παπανδρέου υπογράφει και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση

Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, Επί Παπαδήμου πλέον, μετά τις Κάννες γίνεται το περίφημο PSI, το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Μάιος 2012 Η τελευταία περίοδος, η οποία φτάνει μέχρι και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα, θα εξετάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Το στίγμα της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα και χειρισμούς, τους οποίους η Επιτροπή θα πρέπει να θέσει στο μικροσκόπιο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, που έλαβε χώρα το χειμώνα του 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Για ποιο λόγο προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την αναθεώρηση; Ποια μεθοδολογία μέτρησης ακολούθησε; Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση που αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική για την συνέχεια;

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο περιβόητο Τ3 που για λίγες ημέρες, κατόπιν απόφασης της ΤτΕ έγινε Τ10. Πρόκειται για την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας λίγες ημέρες πριν η χώρα μπει σε καθεστώς μνημονίου, να αυξηθεί ο χρόνος για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες.

Εξέχουσα θέση επιφύλασσε ο κ. Τσίπρας για την αλλαγή μνημονιακής φρουράς το Νοέμβριο του 2011, «όταν κος Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου στις Κάννες και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και ο κ. Σαμαράς από αντιμνημονιακός έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου. Ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας με την κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να μάθουμε πώς ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».