Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλδια σήμερα προβάλλεται η  επιστροφή στην Κύπρο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι προγραμματισμένες για σήμερα επαφές του και τα σενάρια για την επανέναρξη των συνομιλιών, το θέμα της θέσπισης της οριζόντιας ψηφοφορίας, ατο πλαίσιο αφερεγγυότητας και οι δεκάδες τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα και η δέσμευση του ΥΠΕΣ για προστασία αγοραστών ακινήτων που είναι εγκλωβισμένοι σε υποθήκες επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριο της θέμα με τίτλο “Κάθετο `ΟΧΙ` στην οριζόντια ψηφοφορία” γράφει ότι μόνο εάν υπάρξουν ριζικές διαφοροποιήσεις μέσα στα κόμματα, υπάρχουν ελπίδες να περάσει η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού για θέσπιση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και ότι ήδη, μέσα στις τάξεις του “αρχιτέκτονα” της πρότασης σημειώνονται φυγόκεντρες τάσεις, με σημαιοφόρο τον βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους να εκδηλώνεται κάθετα εναντίον. Αλλού γράφει ότι κρίνεται η επανέναρξη ή όχι των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, η “Σ” γράφει ότι ο ΔΗΣΥ φλερτάρει τον Νικόλα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με κύριο τίτλο “Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις”, γράφει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα ανακοινώσει σήμερα την ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών (μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα) και στη χειρότερη περίπτωση θα πει ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για τους οποίους η ε/κ πλευρά ανέστειλε τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις γι` αυτό και θα εργαστεί για να ξεπαγώσει τη διαδικασία. Αλλού γράφει ότι πέραν των 100 τροπολογιών κατέθεσαν τα κόμματα για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον ορισμό του ασυμβίβαστου καθορίζει έκθεση πανεπιστημιακών που παραδόθηκε στην Επιτροπή Θεσμών.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Ναυάγιο στο λιμάνι”, γράφει πως σημαντική ανατροπή στους σχεδιασμούς για την πολυσυζητημένη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, με μείωση της επένδυσης και κατ` επέκταση περιορισμό των έργων υποδομής που θα εκτελεστούν από την κοινοπραξία Ζήνων και όχι από ξένο επενδυτή, που αναζητείτο εδώ και πολλούς μήνες. Αλλού γράφει ότι πράσινο φως από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη πήρε χθες η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, για να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Noble-Delek για να καθοριστεί η συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αφροδίτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κυβέρνηση και ΚΤ καλούνται να λύσουν το γόρδιο δεσμό των δεκάδων τροποποιήσεων των κομμάτων στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Κόσκινο το πλαίσιο αφερεγγυότητας”, γράφει ότι σαν κόσκινο γεμάτο με τρύπες και παγίδες που το καθιστούν επικίνδυνο για τους δανειολήπτες καταλήγει το πλαίσιο αφερεγγυότητας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Αλλού γράφει ότι την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μείωση των ωρών όλων σχεδόν των λεγόμενων δευτερευόντων μαθημάτων στην πρόταση του Υπουργείου για τα νέα ωρολόγια προγράμματα μετέφεραν χθες εκπαιδευτικοί έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δια στόματος Έιντε η σημερινή, πιθανότατα, ανακοίνωση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Δέσμευση για προστασία αγοραστών που πληρώνουν” γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ζήτησε χθες από τους Βουλευτές να δώσουν στην κυβέρνηση περιθώριο τριών μηνών για να καταθέσει νομοθεσία που θα ρυθμίζει το θέμα με τους αγοραστές που πλήρωσαν για τις κατοικίες τους αλλά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο εκποίησης λόγω υποθήκης του επιχειρηματία ανάπτυξης γης. Σε άλλο θέμα προβάλλει φωτογραφία του Προέδρου από το χθεσινό γεύμα με τα παιδιά εγκλωβισμένων και γράφει ότι σήμερα θα συναντήσει τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που βρίσκεται στο νησί για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει πως γενετική παραλλαγή κάνει τους Κύπριους να πίνουν λιγότερο.