Τι ζητά από τον πρόεδρο Αναστασιάδη το ΔΗΚΟ

Έγγραφο, είκοσι σελίδων, που περιλαμβάνει προτάσεις για νέα στρατηγική στο κυπριακό, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν υπόψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα ληφθούν υπόψη οι δικές μας εισηγήσεις και είμαστε στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε αυτές τις εισηγήσεις όταν και ο ίδιος επιθυμεί να μας ακούσει. Στο έγγραφο περιλαμβάνεται η δική μας ανάλυση για τους λόγους της αποτυχίας της διαδικασίας της Γενεύης και του Μοντ Πελεράν, αλλά επίσης καταθέτουμε και συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη νέα στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, μία στρατηγική που θα πρέπει να εδράζεται πάνω σε ένα πρωταρχικό στόχο, που είναι η θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε τις πληροφορίες που φέρουν την τουρκική πλευρά να εκβιάζει με διακοπή των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, εάν δεν γίνει αποδεκτή η αξίωση της Τουρκίας, να εξασφαλίσει τις βασικές ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του κυπριακού.

«Δεν γίνεται να θέτει η άλλη πλευρά προϋποθέσεις για τη συνέχιση του διαλόγου που έχουν να κάνουν με την ουσία. Εξάλλου, εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μια τέτοια αξίωση. Η αποδοχή από δικής μας πλευράς αυτής της τούρκικής αξίωσης και απαίτησης, ενδεχομένως να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη δική μας συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναφορικά με το θέμα των τουρκικών αντιδράσεων στην απόφαση της Βουλής, να γίνεται αναφορά στα σχολεία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, παρέπεμψε σε σημερινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

«Η Βουλή πήρε μία καθ’ όλα νόμιμη απόφαση που ήταν μέσα στις αρμοδιότητες της και αφορούν την παιδεία στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Θεωρούμε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου επειδή θα διαβάζεται μία επιστολή του Υπουργείου Παιδείας στην τάξη, όπως γίνεται και για άλλα θέματα, παραδείγματος χάρη για την επέτειο των Οκτωβριανών.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διατύπωσης της θέσης, ότι περίπου με αυτό τον τρόπο επαναφέρουμε το στόχο της ένωσης ως τη μορφή επίλυσης του κυπριακού, γίνεται κακόβουλα και εκ του πονηρού. Και εκείνοι που το κάνουν, από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να σταματήσουν. Και η παραπληροφόρηση και η παρερμηνεία από την τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν βοηθούν τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού».