Τι ειπώθηκε κατά την πρώτη επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα – Ντόναλντ Τραμπ

Με τον Μπαράκ Ομπάμα να έχει μόλις κλείσει μία εβδομάδα από την αναχώρησή του από την Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την πρώτη του επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, η ελληνική κυβέρνηση είχε έρθει σε επαφή με το επιτελείο του προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία των δύο πολιτικών ηγετών, με το τηλεφώνημα να εκκρεμεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Τραμπ για την εκλογική του νίκη και υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνομιλία τους τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής –ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης– καθώς και οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης.

Επιβεβαιώθηκε, παράλληλα, η σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά τομέων, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως παρακολούθηκε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική».

Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος έχει πολλούς Ελληνοαμερικανούς στην ομάδα του, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απαντά πως η σχέση του δεν εξαντλείται στο επιτελείο του, καθώς η ελληνοαμερικανική κοινότητα στήριξε σε συντριπτικά ποσοστά την υποψηφιότητά του απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον.

Τέλος, Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερούς δίαυλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να τονίζει πως «θα χαρώ να συναντηθούμε και από κοντά».