Τι είπε ο Μάρκος Κυπριανού – Να συμπεριφερθούμε σαν κόμμα σοβαρό

Τι ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού στο εκτελστικό γραφείο του κόμματος και ποια σημεία έθεσε:

Έχουμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Για μας τους νεοεκλεγέντες που μπαίνουμε κατευθείαν στα βαθιά νερά.

Είμαστε δημοκρατικό κόμμα και είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Αυτό αντιπροσωπεύει και τις διαφορετικές απόψεις της βάσης και των πολιτών. Ο καθένας από μας έχει το δικό του ακροατήριο και ακούει διαφορετικά μηνύματα.

Οι στόχοι είναι και παραμένουν οι ίδιοι για όλους μας. Οι όποιες διαφορές είναι για τους χειρισμούς και στο πως πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε καλύτερα.

• Η πρώτη πρόκληση είναι πως θα χειριστούμε αυτές τις διαφορές. Σαν ένα ήρεμο δημιουργικό διάλογο ή σαν άλλη μια εσωκομματική κρίση.

Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Θέλουν να δουν αν έχουμε αλλάξει. Αν θα διασπασθούμε ή αν μπορούμε όχι μόνο να ανεχόμαστε διαφορετικές απόψεις αλλά και να τις αξιοποιούμε.

• Να μην πέσουμε στην παγίδα των διαχωρισμών και των χαρακτηρισμών σε προδότες και πατριώτες κοκ. Σε αφορισμούς και εξοστρακισμούς. Ποιος στηρίζει τις αρχές του ΔΗΚΟ και ποιός όχι. Αν το κάνουμε αυτό θα διχάσουμε το κόμμα. Θα μείνει το μισό.

• Να συμπεριφερθούμε σαν Κόμμα σοβαρό

• Να πολιτευόμαστε ψύχραιμα και νηφάλια.
Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να ανεβάζουμε τους τόνους είτε εσωκομματικά είτε προς τα έξω όσο έντονα και να νοιώθουμε.

• Για να πείσουμε πρέπει να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα και όχι χαρακτηρισμούς.
Δεν είναι κακό να γίνει συζήτηση των διαφορετικών προσεγγίσεων και αν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια σύνθεση. Αν όχι να ψηφίσουμε. Αλλά οι πολίτες, τα μέλη μας, είναι καλά να νοιώσουν ότι ακούστηκαν και συζητήθηκαν όλες οι απόψεις και στο τέλος ακόμα και αν δεν τους ικανοποιεί η κατάληξη να ξέρουν ότι αυτό έγινε μετά από συζήτηση και προβληματισμό και αφού ακούστηκε και η δική τους θέση.

• Καλή η ομοφωνία αλλά όχι όταν είναι επίπλαστη.

• Προσωπικά θα προτιμούσα να προσπαθήσουμε να βγάλουμε μια σύνθεση θέσεων και μια κοινή θέση που καλύπτει όσο είναι δυνατόν όλες τις απόψεις.
Και θα κάνω κάποιες εισηγήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Έχουμε διλήμματα μπροστά μας.

• Ανακοινωθέν: προβληματικό.

• Δεν επιτυγχάνει τον στόχο που ήταν το σαφές ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών.

• Δεν ήταν ο στόχος του ανακοινωθέντος να επιτρέπει ερμηνείες.

Ήδη έχουμε την δική μας ερμηνεία, αυτή του ΠτΔ ,αυτήν του Έρογλου, του κ. Ναμί κοκ.

Η δική μου θέση που είχα πάρει δημόσια από τον Δεκέμβρη ήταν ότι παρά να ψάχνουμε κοινή γλώσσα στην ουσία σκουπίζοντας τις διαφορές μας κάτω από το χαλί, καλύτερα να πηγαίναμε σε συνομιλίες χωρίς κείμενο και να αρχίζαμε με τα θέματα που διαφάνηκε ότι διαφωνούμε, κατά την συζήτηση του ανακοινωθέντος.

Δεν μπορώ να πω ότι υιοθετώ κάθε μία από τις αναλύσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά ούτε και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έχει κάποια θετικά σημεία, κάποια ιδιαίτερα επικίνδυνα αλλά σίγουρα πολλές ασάφειες που επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες. Δεν είναι όλα ρόδινα ούτε όλα μαύρα.

Σημειώνω ότι ο ΠτΔ συμφωνεί και υιοθετεί τους στόχους μας. Εκείνος βέβαια λέει ότι τους πέτυχε ενώ εμείς το αντίθετο. Το αναφέρω γιατί σχετίζεται με την εισήγηση που θα κάνω.

Όμως: Σήμερα το ανακοινωθέν είναι γεγονός. Οι συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει, ακόμα ένα γεγονός.

Η αποχώρηση μας ή ακόμα και η μη στήριξη των συνομιλιών δεν θα αλλάξει αυτό το δεδομένο. Οι συνομιλίες θα συνεχίσουν και χωρίς εμάς.

• Το ΔΗΚΟ καλείται να δείξει ότι άσχετα από πολιτικό κόστος ή όφελος πολιτεύεται με κριτήριο το κοινό καλό. Ότι σταθμίζουμε όλες τις επιπτώσεις τόσο για το κόμμα αλλά ιδίως για την Κύπρο.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Διατηρώντας τις διαφωνίες και επιφυλάξεις μας να απευθύνουμε πρόσκληση και πρόκληση προς ΠτΔ :

1.Να δεσμευτεί ότι η λύση θα εμπεριέχει με σαφήνεια την ερμηνεία που ζητούμε εμείς και που παρουσιάζει εκείνος ως επιτευχθείσα. Εφόσον λέει ότι το πέτυχε να το προωθήσει και εξασφαλίσει.

2.Αξιοποιώντας ότι ο κ. Έρογλου ήδη έδωσε άλλη ερμηνεία να φροντίσει στις πρώτες κιόλας συναντήσεις να διευκρινιστούν τα επίμαχα σημεία ακριβώς γιατί τα αμφισβητεί ο ίδιος ο κ. Έρογλου. Εφόσον ο ΠτΔ ισχυρίζεται κάποια ερμηνεία για το ανακοινωθέν που αν ευσταθεί δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί να τον καλέσουμε να την εξασφαλίσει με περισσότερη σαφήνεια. Όχι να αλλάξει το κείμενο πλέον (καταλαβαίνω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει) αλλά να διευκρινιστούν περεταίρω οι πρόνοιες του, εφόσον ο Έρογλου τις αμφισβητεί. Αυτό όχι σε βάθος χρόνου αλλά σαν προτεραιότητα.

Αν το δεχθεί και το πετύχει κερδίζουμε και εμείς και η πλευρά μας. Αν δεν το δεχθεί είναι σαφές ότι κάναμε προσπάθεια υπεύθυνα και σοβαρά. Αν το δεχθεί αλλά δεν το πετύχει δεν θα έχει ο ίδιος επιλογή παρά να ακυρώσει το Ανακοινωθέν.

3. Να ξαναδούμε το όλο θέμα της συνεργασίας ΔΗΚΟ – ΠτΔ σε όλα τα ζητήματα και να θέσουμε νέες διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες για αποτελεσματική συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην διαχείριση του Κυπριακού. Π.χ.

α) Να ορίσουμε [κι άλλον] εκπρόσωπο μας στις συνομιλίες (λογικό να είναι αποδεκτός και από τον ΠτΔ).

β) Να θεσμοθετηθούν συναντήσεις/ενημέρωση εκπροσώπου του ΔΗΚΟ από τον κ. Μαυρογιάννη και της Γραμματείας και από τον ίδιο τον ΠτΔ σε τακτές καθορισμένες συναντήσεις. Να μην δώσουμε την εντύπωση κηδεμονίας του ΠτΔ αλλά ενημέρωσης και συμβολής ακριβώς για να μπορούμε να δώσουμε ουσιαστική στήριξη. Είμαστε συνεργαζόμενο κόμμα και είναι λογικό να έχουμε διαφορετική αν όχι προνομιακή αντιμετώπιση.

Και εδώ αν γίνει αποδεκτό θα μπορούμε να παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε θετικά τις συνομιλίες. Αν δεν γίνει τότε και πάλι θα έχουμε αποδείξει την υπευθυνότητα μας.
Δεν θα αλλάξουμε ούτε και θα αλλοιώσουμε τις θέσεις μας. Δεν μιλάμε για ουσία αλλά για τακτική. Πως ακριβώς θα προωθήσουμε αυτές τις θέσεις.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Δεν είναι αυτοσκοπός η παραμονή στην Κυβέρνηση. Περνούμε όμως μια κρίσιμη περίοδο στην Κύπρο και πρέπει να ζυγίσουμε ψύχραιμα και όχι συναισθηματικά τις παραμέτρους.

Πως θα μπορούμε να επηρεάζουμε περισσότερο τις εξελίξεις; Να προωθούμε τις θέσεις μας, να διαφυλάξουμε όσο γίνεται ότι οι συνομιλίες (που θα συνεχίσουν άσχετα από το τι θα κάνουμε εμείς) θα κινούνται στις σωστές βάσεις και παραμέτρους. Αν θα σταματούσαν αν φεύγαμε ή αν θα άλλαζε η Κυβέρνηση ή θα γίνονταν εκλογές, τότε σίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Ακόμα:

Κίνδυνος: Μήνυμα /Εντύπωση/Εικόνα πολιτικής αστάθειας:
Αποχώρηση υπουργών/ημικρατικών .

Κυβέρνηση χάνει πλειοψηφία και βασίζεται στην εκάστοτε καλή θέληση της αντιπολίτευσης.

Αποθάρρυνση επενδυτών (πολύς ανταγωνισμός από άλλες χώρες).

• Τι θα γίνει με τα οικονομικά μέτρα; Ήδη ακούω φωνές που λένε : αν δεν θα είμαστε Κυβέρνηση γιατί να επωμιστούμε το πολιτικό κόστος για εφαρμογή του μνημονίου. Θα αρχίσουμε να έχουμε πιέσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση. Και θα δυσκολευτούμε να πείσουμε. Θα βρεθούμε σε άλλο δίλημμα.

Εικόνα ΔΗΚΟ: «Δεν θέλει λύση. Δεν θέλει συνομιλίες. Έκανε επάγγελμα το Κυπριακό και δεν το θέλει να λυθεί. Προωθεί φιλοδοξίες. Ήταν προαποφασισμένο και έψαχνε αφορμή».

Μηνύματα βάσης: ανησυχεί. Ακόμα και αυτοί που συμφωνούν μαζί μας για το ανακοινωθέν νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια να είμαστε εμείς εκεί. Λένε ότι εφόσον οι συνομιλίες άρχισαν πρέπει να πετύχουν. Ότι δεν είναι η ώρα τώρα για αποχωρήσεις.

Πραγματικότητα: Με την αποχώρηση μας δεν θα σταματήσουν οι συνομιλίες. Ούτε θα πέσει η Κυβέρνηση. Απλά εμείς δεν θα έχουμε καμιά πλέον επιρροή. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα προχωρούν μόνοι τους για το Κυπριακό. Μπορεί να πει κάποιος τότε ούτε και ευθύνη θα έχουμε. Αν όμως αποτύχουν οι συνομιλίες να είμαστε βέβαιοι ότι θα μας ρίξουν και εμάς ευθύνη γιατί μια κρίσιμη στιγμή προτιμήσαμε να αποφύγουμε το όποιο πολιτικό κόστος παρά να συμβάλλουμε σε σωστούς χειρισμούς. Ενώ μπορούμε να συνεχίσουμε υπό προϋποθέσεις κι αν αποχωρήσουμε αργότερα θα είναι και πιο πειστικό και αποτελεσματικό.

Χωρίς να αποσύρουμε τις διαφωνίες μας και τις επιφυλάξεις μας, τι θέλουμε; Να διαμαρτυρόμαστε απέξω χωρίς αποτέλεσμα ή να καθορίζουμε πολιτική;

Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες.

Προσωπικά ούτε με επηρεάζει ούτε και είναι τόσο σημαντικό για μένα από μόνο του αν θα είμαστε εντός Κυβέρνησης.

Επειδή ακούω πολλά για «καρέκλες» θυμίζω ότι ούτε έχω ούτε θέλω «καρέκλα». Ούτε πρέπει να το δεχόμαστε αυτό σαν επιχείρημα. Και τον Νικόλα Παπαδόπουλο τον κατηγορούν ότι κινείται από απλή φιλοδοξία. Εγώ τα απορρίπτω αυτά για όλους και ελπίζω το ίδιο να κάνουμε όλοι μας. Θεωρώ ότι όλοι κινούμαστε από τα ίδια κίνητρα για το καλό του ΔΗΚΟ και της Κύπρου αλλά έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα το πετύχουμε.

Εμένα με απασχολούν οι επιπτώσεις για την Κύπρο και η εικόνα το κόμματος μας προς την βάση μας αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Ο κόσμος θέλει λύση. Το 2014 δεν είναι το ίδιο με το 2004. Δεν ήρθαν καλύτερες μέρες. Δεν ήρθε καλύτερη λύση. Από το κακό στο χειρότερο. Ο κόσμος έχασε την ελπίδα του. Οι προσφυγές στην Επιτροπή Αποζημιώσεων είναι ένα παράδειγμα.

Πολλοί μας βρίσκουν δίκαιο στα όσα λέμε, και μετά προσθέτουν ένα «αλλά». Ότι δεν έχουμε επιλογή παρά τις συνομιλίες και ότι μια και άρχισαν πρέπει να πετύχουν. Ότι πρέπει να τις στηρίξουμε και να τις «ελέγχουμε». Βέβαια κάποιος θα πει ότι μπορούμε να το κάνουμε και εκτός Κυβέρνησης όπως έκανε το ΑΚΕΛ. Ποιο όμως θα είναι το όφελος ή το πλεονέκτημα σ’ αυτήν την περίπτωση; Δεν το βλέπω.

Θέλουν να μας δουν να στηρίζουμε τις συνομιλίες. Την υπευθυνότητα που λέμε ότι θα δείξουμε για την οικονομία άσχετα από πολιτικό κόστος (και παρόλο που εμείς προειδοποιούσαμε και δεν μας άκουγαν), ότι πρέπει να την δείξουμε και στο εθνικό θέμα και τις συνομιλίες.

Όσα νομικά επιχειρήματα και να αναλύσουμε για το ανακοινωθέν ο κόσμος δεν τα καταλαβαίνει ή δεν τους δίνει την ίδια σημασία που δίνουμε εμείς. Κοιτάζουν άλλη ουσία που γι’ αυτούς είναι η επιθυμία για λύση και ότι δεν περιμένουν πλέον ότι θα υπάρξει «καλή και δίκαια λύση» ή ότι θα έρθουν καλύτερες συνθήκες στο μέλλον – κάθε φορά θα είναι και χειρότερη.

Ακόμα μέσα στο χάος της οικονομικής κρίσης και ενώ ο κόσμος περιμένει να ανασάνει φοβάται την αστάθεια. Φοβάται την αλλαγή και δεν θέλει πολιτική κρίση. Μας εμπιστεύεται και μας θέλει εκεί.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠτΔ

Δεν νοιώθω έντονα. Δεν το βρίσκω όμως ούτε παράλογο ούτε προσβλητικό.

Δεν έρχεται να μας «κάνει μάθημα» ούτε γιατί δεν καταλαβαίνουμε.

Είναι ο Αρχηγός του Κράτους μας και ο πρόεδρος της Κυβέρνησης και ζητά να συναντηθεί με την ηγεσία ενός συνεργαζόμενου Κόμματος. Δεν υποσκάπτει τον Πρόεδρο μας ούτε εξυπακούει παράκαμψη του.

Αντίθετα αν είναι κάπως μειωτικό είναι για τον ίδιο τον ΠτΔ που έρχεται να «δώσει εξηγήσεις».

Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί δεν το δεχόμαστε. Ρωτούν τι φοβόμαστε; Τι πειράζει; [Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με τους «εχθρούς» αλλά όχι με τον Πρόεδρο της Κύπρου],

Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση προσωπικής αντιπαράθεσης.

Σεβασμός προς τους θεσμούς άσχετα ποιοι τους αντιπροσωπεύουν.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΚΟ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Δεν είναι νομικό έγγραφο/συμβόλαιο για να θεωρείται αυτόματα άκυρο αν παραβιαστεί κάποια πρόνοια του. Είναι πολιτικό κείμενο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πολιτικά.
Και δυστυχώς και πάλι εξαρτάται από τις διάφορες ερμηνείες που δίνονται για το κοινό ανακοινωθέν.