Την Κυριακή η κλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης του EURO 2016

Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας η κλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης του EURO 2016, με την Κύπρο να τοποθετείται στο 5ο γκρουπ δυναμικότητας.

Η κλήρωση θα γίνει στις 13:00 (ώρα Κύπρου) στο “Nice`s Palais des Congrès Acropolis”.

Η νέα διοργάνωση έχει πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες. Σημαντικότερη καινοτομία το γεγονός ότι στην τελική φάση που θα γίνει στη Γαλλία το 2016 θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά 24 ομάδες.

Από την κλήρωση της 23ης Φεβρουαρίου, θα προκύψουν 8 όμιλοι των έξι ομάδων και ένας όμιλος των πέντε ομάδων. Στον όμιλο των πέντε ομάδων θα συμπεριληφθεί ως έκτη ομάδα η διοργανώτρια Γαλλία για να δίνει φιλικούς αγώνες.

Από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση του EURO οι δύο πρώτες ομάδες και η καλύτερη τρίτη ομάδα των εννέα ομίλων. Οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση του ομίλου τους, θα δώσουν μεταξύ τους αγώνες μπαράζ για να προκριθούν άλλες τέσσερεις.

Οι αγώνες της προκριματικής φάσης του EURO 2016 θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο του 2014 και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2015.

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:

Πρώτο γκρουπ: Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρωσία, Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Δεύτερο γκρουπ: Ουκρανία, Κροατία, Σουηδία, Δανία, Ελβετία, Βέλγιο, Τσεχία, Ουγγαρία, ΕΪΡΕ.

Τρίτο γκρουπ: Σερβία, Τουρκία, Σλοβενία, Ισραήλ, Νορβηγία, Σλοβακία, Ρουμανία, Αυστρία, Πολωνία.

Τέταρτο γκρουπ: Μαυροβούνιο, Αρμενία, Σκωτία, Φινλανδία, Λετονία, Ουαλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λευκορωσία.

Πέμπτο γκρουπ: Ισλανδία, Βόρειος Ιρλανδία, Αλβανία, Λιθουανία, Μολδαβία, Σκόπια, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Κύπρος.

Έκτο γκρουπ: Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Λίχτενσταϊν, Νησιά Φαρόε, Μάλτα, Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ.

Όπως ανακοίνωσε η UEFA, για πολιτικούς λόγους, δεν μπορούν να κληρωθούν στο ίδιο γκρουπ η Ισπανία με το Γιβραλτάρ και η Αρμενία με το Αζερμπαϊτζάν. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί στην κλήρωση.

Για πρώτη φορά συμμετέχει σε διοργάνωση της UEFA το Γιβραλτάρ, το οποίο έγινε πρόσφατα το 54ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Πρόγραμμα των αγώνων:

Στις αγωνιστικές εβδομάδες Εθνικών ομάδων, θα υπάρχουν αγώνες καθημερινά από την Πέμπτη μέχρι την Τρίτη.

Οι ομάδες που θα έχουν διπλές υποχρεώσεις, θα αγωνίζονται είτε Πέμπτη – Κυριακή, είτε Παρασκευή – Δευτέρα, είτε Σάββατο – Τρίτη.

Οι ώρες έναρξης των αγώνων θα καθορίζονται από την UEFA. Τα Σαββατοκύριακα οι αγώνες θα αρχίζουν στις 19:00 και στις 21:45 και τις καθημερινές στις 21:45.