Τι είπε ο Αναστασιάδης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, στην Ουάσινγκτον

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, κατά την εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund , στην Ουάσινγκτον, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα με τη συμμετοχή της σε διάφορα φόρα προς τον σκοπό αυτό, ενώ παρέχει διευκολύνσεις για υποστηρικτικές υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Κύπρος είναι αξιόπιστος εταίρος και σε ό,τι αφορά το θέμα της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, το οποίο χρήζει συλλογικής διαχείρισης, είπε ο Πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στο Μεσανατολικό είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τις απευθείας διαπραγματεύσεις, καθώς και την πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση.

Η Συρία, είπε, αποτελεί ακόμη μια πρόκληση στη διεθνή σκηνή, και πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ενότητα της Συρίας σύμφωνα με τον Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, πλην της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος τριμερών μηχανισμών χωρών της περιοχής. Τόνισε ότι αυτές οι συνεργασίες είναι ανοικτές και για όποια χώρα επιθυμεί να συμμετάσχει. «Κανείς δεν αποκλείεται, αλλά προϋπόθεση για συμμετοχή είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών καθώς και η μη εμπλοκή στα εσωτερικά άλλων χωρών», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η δραστηριοποίηση σημαντικότατων εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ καταδεικνύει τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η επίλυσή του θα στείλει μήνυμα ειρήνης στην περιοχή αλλά και πέραν αυτής. Μια βιώσιμη και διαρκής λύση θα είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού, σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στις αναχρονιστικές εγγυήσεις είπε ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση.

«Θέλω να τονίσω τη σημασία μιας λύσης, που από τη μια θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κράτους, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους, καθώς και τη διατήρηση της Κύπρου ως αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτές είναι στρατηγικής σημασίας και είναι εξαίρετες σε όλους τους τομείς.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τις συνομιλίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές.

Είπε ότι το μόνο κεφάλαιο που δεν συζητήθηκε είναι αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, και αναφέρθηκε στη διάσκεψη της Γενεύης κατά την οποία δεν σημειώθηκε πρόοδος, αλλά τέθηκαν και νέες προϋποθέσεις από την τουρκική πλευρά.

Πρόσθεσε ότι κατά το δείπνο που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη την περασμένη Κυριακή, στα Ηνωμένα Έθνη, αποφασίστηκε ότι χρειάζεται μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο και για τον σκοπό αυτό θα ετοιμαστεί ένα κοινό έγγραφο που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. «Αυτό αποτελεί ένα βήμα προς τα μπρος», είπε.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόταση που υπέβαλε και που αφορά, μεταξύ άλλων, μια πολυεθνική δύναμη στην Κύπρο αλλά «και τόσες άλλες πρόνοιες που θα διασφαλίζουν την πολιτική ισότητα και την κατανομή εξουσίας και θα προστατεύουν τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων».

Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος είπε ότι «ας ελπίσουμε ότι κατά τις διαβουλεύσεις μας στη Γενεύη», στην περίπτωση πραγματοποίησης διάσκεψης για την Κύπρο, θα εκπλαγούμε ευχάριστα από τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με την επίλυση του Κυπριακού η Κύπρος θα αποτελέσει ένα μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης για την περιοχή.

Σε άλλο σημείο είπε ότι το θέμα της Ενέργειας μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την επίτευξη λύσης, η οποία με τη σειρά της μόνο οφέλη θα έχει να προσφέρει όχι μόνο στους Κύπριους, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Σε ερώτηση τι θα ανέμενε από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη στήριξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναμένει να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία ώστε να υποβοηθηθεί ο αγώνας για επίλυση του προβλήματος.

Πηγή Φωτογραφίας: Greek American News Photo Agency