Τι δήλωσαν τα κόμματα για την παραίτηση Ιωνά Νικολάου

Ποικίλες οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη παραίτηση του  Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των δολοφονιών που ομολόγησε ο 35χρονος. Τονίζουν βέβαια ότι αναμένουν απόδοση ευθυνών εκεί όπου υπάρχουν. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρέτισε την παραίτηση Ιωνά χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη πολιτικής ευθιξίας.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις:

Δήλωση του Εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

Μετά από παρέλευση τριών σχεδόν βδομάδων ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποχρεώθηκε να υποβάλει παραίτηση ως αποτέλεσμα της πίεσης και της γενικής κατακραυγής της κοινωνίας.

Μας εκπλήττει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Νικολάου να παραμείνει στη θέση του μέχρι νεοτέρας. Η κοινωνία διερωτάται: θα έχουμε ακόμα ένα υπουργό, μετά τον κ. Χάρη Γεωργιάδη, με αναστολή παραίτησης;

Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι η αξία της όποιας παραίτησης βρίσκεται σε συνάρτηση με το χρόνο που υποβάλλεται, κάτι που ο κ. Νικολάου μετά επιτάσεως δήλωνε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Θα σταθούμε στο περιεχόμενο της δήλωσης του Νικολάου.

Στη δήλωσή του ο κ. Νικολάου συνεχίζει να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις ανεπάρκειες, τις παθογένειες, το θεσμικό ρατσισμό που σε όλο τους το μεγαλείο αποκαλύφτηκαν ότι υπάρχουν στο Αστυνομικό Σώμα. Κι όμως στα έξι χρόνια της υπουργίας του, ο κ. Νικολάου δεν έχανε αφορμή και ευκαιρία να κάνει δηλώσεις για τη δήθεν νέα εποχή που η κυβέρνηση Αναστασιάδη άνοιγε για την Αστυνομία.

Τότε, ως πολιτικός προϊστάμενος ζητούσε τα εύσημα της κοινωνίας. Σήμερα επανέλαβε ότι δεν έχει ευθύνη. Και όχι μόνο δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, αλλά προσπαθεί να την μετακυλήσει σε ολόκληρη την κοινωνία. Η μη ανάληψη ευθύνης από μέρους του κ. Νικολάου, ακυρώνει τα όσα είπε περί πολιτικής ευθιξίας. Ευθιξία χωρίς ανάληψη ευθύνης δεν μπορεί να υπάρχει.

Ο κ. Νικολάου ακολούθησε την προσφιλή τακτική των κυβερνώντων να συμψηφίζουν και να ισοπεδώνουν καταστάσεις, για να αποκρύβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους. Τα γεγονότα όμως βοούν. Βρίσκονται στον έβδομο χρόνο της διακυβέρνησής τους. Τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα, πέρα από μεγαλόστομες και βαρύγδουπες δηλώσεις, για τη βελτίωση της κατάστασης στην Αστυνομία; Η πράξη, που είναι το κριτήριο της αλήθειας, απέδειξε ότι η κυβέρνηση με τις κομματικές σκοπιμότητες και την αναξιοκρατία της, έκανε τα πράγματα χειρότερα και στην Αστυνομία.

Ο κ. Νικολάου ζήτησε από την κοινωνία να συνεχίσει να επιδεικνύει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία. Η εμπιστοσύνη, όμως, δεν είναι για κανένα και για τίποτε δεδομένη. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας κερδίζεται. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού και η ηγεσία της Αστυνομίας με τους χειρισμούς τους καταρράκωσαν το κύρος της Αστυνομίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σ’ αυτήν.

Ανταποκρινόμενο στην απαίτηση της κοινωνίας, το ΑΚΕΛ συνεχίζει να ζητά την παραίτηση και του αρχηγού της Αστυνομίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι παραιτήσεις δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα, ούτε και θα φέρουν πίσω τις αδικοχαμένες γυναίκες και τα παιδιά. Πέραν όμως από την ανάληψη ευθύνης, πρέπει τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν. Και με αυτούς που απέτυχαν, λύσεις δεν μπορούν να δοθούν.

Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει ως πράξη πολιτικής ευθιξίας την παραίτηση Ιωνά

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει ως πράξη πολιτικής ευθιξίας την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου.

Ο Ιωνάς Νικολάου εργάστηκε τα τελευταία έξι χρόνια σε ένα πολύ απαιτητικό υπουργείο και υπήρξε εκείνος χάρη στον οποίο δρομολογήθηκαν ήδη αρκετές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, με το ρόλο του να είναι καθοριστικός και σε μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που δεν αφορούσαν το Υπουργείο του.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θέλει να καταστήσει σαφές ότι ο πολιτικός ρεβανσισμός όπως τον βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, προκαλεί. Κάποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν κομματικά τις σωστές ευαισθησίες της κοινωνίας μας έναντι αυτού του πρωτοφανούς και ειδεχθούς εγκλήματος.

Η πρωτόγνωρη υπόθεση των πολλαπλών φόνων απαιτεί πολιτική υπευθυνότητα και μετρημένα λόγια. Συνεχίζει να προέχει η εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τις προσπάθειες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των ιδιωτών που συνδράμουν άοκνα επί τόσες ημέρες.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειες τους, αλλά είναι και ο πιο πειστικός τρόπος να προστατεύσουμε τη φήμη της Κύπρου που πλήττεται στο εξωτερικό.

Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως έγιναν και λάθη και καταγράφηκε ολιγωρία κατά την φάση της εξαφάνισης των θυμάτων. Απαιτούμε την σε βάθος διερεύνηση και αυτής της πτυχής με στόχο η Αστυνομία να βελτιώσει και τη νοοτροπία μελών της, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθεί.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: Απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρεί πως η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αν και καθυστερημένη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, το θέμα, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Θέση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ είναι πως η διοικητική έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν παραλήψεις ή αμέλεια από πλευράς αστυνομίας ή κατά πόσο υπήρξαν νομικές ή άλλες αδυναμίες θα πρέπει να συνεχιστεί, ανεξαρτήτως της σημερινής εξέλιξης.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της απόδοσης ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν.

ΔΗΚΟ

Η παύση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου ήταν επιβεβλημένη, καθώς η πολιτική ευθύνη του κ. Νικολάου για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών και τραγικών γεγονότων, είναι βαρύτατη και κραυγαλέα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να παύσει τον κ. Ιωνά Νικολάου.

Σε ότι αφορά την εγκληματική αμέλεια, την προκλητική αδιαφορία και την πλήρη έλλειψη επαγγελματισμού από πλευράς της Αστυνομίας απέναντι στις εξαφανίσεις παιδιών και γυναικών και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, πλήρους και σε βάθος έρευνας, για τον εντοπισμό πειθαρχικών, διοικητικών ή και ποινικών ευθυνών εντός της Αστυνομίας.

Η ανεξαρτησία της διερεύνησης θα διασφαλιστεί μόνο εάν ο Γενικός Εισαγγελέας διορίσει ερευνητική επιτροπή, με την ελπίδα ότι το όποιο πόρισμα της θα γίνει αποδεκτό από τους κυβερνώντες και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.

ΕΔΕΚ:

Ανεξάρτητα με το θέμα της παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, θεωρούμε ότι το θέμα δεν κλείνει σε αυτό το σημείο.

Η διοικητική έρευνα και το ενδεχόμενο διαπίστωσης είτε παραλήψεων είτε αμέλειας από στελέχη του αστυνομικού σώματος πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Η απόδοση των πραγματικών ευθυνών επιβάλλεται να αποδοθούν εκεί και όπου αυτές ανήκουν.

Οικολόγοι και Συμμαχία

Με την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου δεν αποκαθίσταται ούτε διασώζεται το κύρος της Κυβέρνησης, ανέφεραν σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση για διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση των πτυχών που αφορούν τον χειρισμό της υπόθεσης των δολοφονιών και εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στη Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε η κοινή πολιτική διακήρυξη της συνεργασίας «Συμμαχίας-Οικολόγων» στις Ευρωεκλογές της 26 Μαΐου, στην παρουσία των υποψήφιων Ευρωβουλευτών του συνδυασμού, ο κ. Περδίκης ανέφερε εξάλλου ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Αρχηγού της Αστυνομίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο ίδιος αναμένει την παραίτηση του Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

«Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον έστω και την υστάτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρει το κουράγιο, αν ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν παραιτηθεί, να τον παύσει» όπως έχει δικαίωμα, είπε από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης «σε καμία περίπτωση δεν διασώζει το κύρος της Κυβέρνησης, ούτε μπορεί να δικαιολογήσει τον πόνο, πίκρα και ντροπή που νιώθει η κυπριακή κοινωνία για αυτά τα γεγονότα», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι μια παραίτηση που ήρθε πάρα πολύ αργά».

Ανέφερε ακόμη ότι τα δύο Κινήματα θα συνεχίσουν να εργάζονται στη Βουλή και στην Ευρωβουλή για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, αλλά και να ζητούν την πλήρη διερεύνηση των εγκλημάτων, τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών από τον τρόπο που χειρίστηκε η Αστυνομία τις καταγγελίες και την ανάληψη πλήρους πολιτικής ευθύνης «ακόμη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε εξάλλου σε πληροφορίες ότι κάποιοι από τους αξιωματικούς φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με τις υπηρεσίες εκείνες που θα έπρεπε να διερευνήσουν έγκαιρα και έγκυρα τις πληροφορίες για τις δολοφονίες και εξαφανίσεις, όταν έφτασαν κοντά τους από το 2016. Το να βάλεις ανθρώπους που εμπλέκονται, να διερευνήσουν τις πράξεις των ιδίων ή των υφισταμένων τους νομίζω ότι δεν είναι μια καλή συνταγή για να γίνει διοικητική έρευνα, είπε.

Συμμαχία Πολιτών

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των επτά θυμάτων, ενώ είπε ότι η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν αποκαθιστά ούτε το κύρος της Κυβέρνησης, αλλά ούτε και υποδηλοί μια ευαισθησία από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησής του.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια παραίτηση η οποία επιβλήθηκε ουσιαστικά από τους ίδιους τους πολίτες» και μίλησε για αδιαφορία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση όσον αφορά το συγκεκριμένο έγκλημα «που μας έχει ντροπιάσει ως κράτος, αλλά και που έχει τραυματίσει βαθιά την κυπριακή κοινωνία».

Επανέλαβε εξάλλου το αίτημα που διατυπώθηκε σε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, ώστε να αναζητηθούν οι ένοχοι σε κάθε επίπεδο και να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει θεσμικός ρατσισμός που οδήγησε στην αδράνεια της Αστυνομίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον διορισμό δεύτερης τριμελούς επιτροπής από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, είπε ότι είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα αυτός που πρέπει να διερευνηθεί, να διορίζει επιτροπή η οποία θα εξετάζει ενδεχόμενα και δικές του ευθύνες.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΙΩΝΑ

Η σημερινή υποβολή παραίτησης του Ιωνά Νικολάου από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ήταν επιβεβλημένη.

Η επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν περιττή, παραπλανητική, και πολιτικά βολική για την κυβέρνηση, η οποία φορτώνει όλες τις «ευθύνες» στην Αστυνομία Κύπρου για τις δολοφονίες παιδιών και ενηλίκων τους τελευταίους μήνες.

Ακόμη και αν ισχύουν επί λέξει όσα υποστήριξε ο κύριος Ιωνάς Νικολάου (π.χ. ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την σωρεία καταγγελιών στην Αστυνομία για τις απανωτές εξαφανίσεις γυναικών και παιδιών στην Κύπρο), απέτυχε οικτρά ως πολιτικός προϊστάμενος του αρμόδιου υπουργείου.

Σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν αναφορές για «ανθρώπους» με εγκληματικά και πρωτόγονα ένστικτα, ανεξήγητα ακόμη και από διαπρεπείς επιστήμονες.

Εκείνο για το οποίο ελέγχεται η κυπριακή Πολιτεία, η κυπριακή κοινωνία, οι θεσμοί και τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ανεπαρκής προστασία των πολιτών, η αδιαφορία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πλείστες όσες ομάδες του πληθυσμού (γυναίκες, παιδιά, γέροντες, ξένοι) ακόμη και σε περιπτώσεις όπου καταγγέλλεται το ενδεχόμενο διάπραξης εγκληματικής ενέργειας σε βάρος τους.

Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να λάβει τάχιστα διορθωτικά μέτρα, να βελτιώσει τους μηχανισμούς κοινωνικής και πολιτικής προστασίας, να απαλλαγεί από τους αδιάφορους και αμελείς δημοσίους υπαλλήλους και να στελεχώσει τις υπηρεσίες όχι με αναξιοκρατικά κριτήρια όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά με πραγματικά ικανούς και αφοσιωμένους στο καθήκον τους υπαλλήλους.

Εκτιμούμε ότι στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών ασφαλείας ο κύριος Ιωνάς βαθμολογείται αρνητικά.

Κάθε νέο σκάνδαλο που βιώνει η κοινωνία μας «επικαλύπτεται» από το επόμενο, αλλά οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εκεί και είναι ορατές ξεκάθαρα στους πολίτες. Όσο και αν προσπαθεί να τις καλύψει ο κύριος Αβέρωφ και η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τις δράσεις και συμπεριφορές των «αρίστων» αυτής της κυβέρνησης.