Τι δήλωσαν οι αρχηγοί κομμάτων μετά τη συνεδρία του Εθνικού

Μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις.

Πρώτος ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος συνοδευόμενος απο τον Μαρινο Σιζόπουλο της ΕΔΕΚ και Παλλήκαρο της Αλληλεγγύης.

Στις  δηλώσεις του ο , Νικόλας Παπαδόπουλος είπε, «ευελπιστούμε ότι οι θέσεις μας θα περιλαμβάνονται στο έγγραφο Άιντα», ενώ τόνισε πως το ΔΗΚΟ απάντησε θετικά στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία.

Ανέφερε επίσης ότι ΔΗΚΟ,  ΕΔΕΚ και  Κίνημα Αλληλεγγύη κατέθεσαν στο Εθνικό Συμβούλιο, κοινό έγγραφο για τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.  Το έγγραφο κατατέθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, και αίτημα των τριών κομμάτων είναι όπως κατατεθεί σαν πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ελβετία.

Η πρόταση των τριών κομμάτων καταγράφει συγκεκριμένα σημεία όπως: μηδέν εγγυήσεις και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων πριν την εφαρμογή της λύσης.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει το περιεχόμενο της πρότασης, την Τρίτη στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε η ενότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η κοινή εθνική γραμμή.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων «πάμε στην Ελβετία σαν Ε/κ κοινότητα», ενώ πρόσθεσε πως «πάμε με εθνικό στόχο να απαλλαγούμε από την κατοχή που βιώνουμε από το 1974».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως το κόμμα του κατέθεσε επιστολή για ομόφωνη απόφαση του Εθνικού, η οποία και δεν έγινε αποδεκτή. Δήλωσε ακόμη πως θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ελβετία, εξηγώντας πως κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης δεν θα πραγματοποιήσει προεκλογικές δραστηριότητες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε πως οι εξελίξεις δεν αποτελούν έκπληξη, τονίζοντας πως «η συνάντηση στο Κρανς Μοντάνα είναι ίσως η πιο καθοριστική των τελευταίων χρόνων». Εξήγησε επίσης πως η ε/κ αποστολή πρέπει να πάει προετοιμασμένη και ενωμένη. «Να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό απ’ ότι σε άλλες περιπτώσεις. Επιτέλους ας βάλουμε πάνω από όλα τον τόπο».

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη για να είναι εύκολο το πέρασμα στο Κρανς Μοντάνα»,  ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος «να εγκλωβιστούμε σε ένα ναρκοπέδιο».