Παμπορίδης: Περάσαμε από 1.000 κύματα, αλλά καταφέραμε να ψηφιστούν οι βασικοί πυλώνες του ΓεΣΥ

Δήλωση του Υπουργού Υγείας με την ευκαιρία της ψήφισης της μεταρρύθμισης της υγείας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Στις 27 Ιουλίου του 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναθέτοντάς μου το Υπουργείο Υγείας, μού έδωσε σαφή και ξεκάθαρη εντολή να μεταρρυθμίσω εκ βάθρων τον τομέα της Υγείας, με σκοπό την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Από τότε πέρασαν 100 εβδομάδες. Εκατό εβδομάδες μελέτης, προγραμματισμού, επαφών, προβληματισμού, διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων, απογοητεύσεων, συνεννοήσεων, συγκλίσεων, περισυλλογής και σκληρής δουλειάς.

Περάσαμε από 1.000 κύματα, αλλά με βασικό εργαλείο την πειθώ και το δίκαιο του σκοπού, καταφέραμε σήμερα να ψηφιστούν οι βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης της Υγείας, δηλαδή η Αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και η εισαγωγή του ΓεΣΥ σε προκαθορισμένους σαφείς χρόνους.

Στις 16 του Ιούνη σε μια ιστορική της συνεδρία, η Βουλή υπερψήφισε ομόφωνα τα σχετικά νομοσχέδια. Η Αυτονόμηση αρχίζει άμεσα και στοχεύει στην πλήρη αναδιοργάνωση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και φιλικά προς τον πολίτη, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Το ΓεΣΥ εφαρμόζεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις την 1η Ιουνίου 2019 στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και την 1η Ιουνίου 2020 στην πλήρη του μορφή.

Στο ΓεΣΥ όλοι ανεξαιρέτως οι Κύπριοι θα είναι Δικαιούχοι. Κάθε πολίτης θα δικαιούται δωρέαν πλήρη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη για κάθε του ανάγκη, από τη μέρα της γέννησής του και για ολόκληρή του τη ζωή. Από τον επαγγελματία υγείας της δικής του επιλογής, είτε αυτός εργάζεται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Γιατροί, Νοσηλευτές, Νοσοκομεία, Φυσιοθεραπευτές, Χημεία, Διαγνωστικά Κέντρα, φαρμακεία είτε ανήκουν στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι θα καλύπτονται πλέον δωρεάν.

Η πολιτεία, παρότι η Βουλή εισήγαγε με νόμο την καθολική κάλυψη υγείας το 2001, φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και επί 16 χρόνια, άλλοτε για πραγματικούς λόγους κι άλλοτε προσχηματικά, παρέλειψε να δώσει στον Κύπριο πολίτη αυτό που απολαμβάνει ο κάθε Ευρωπαίος. Με την έγκριση αυτών των μεταρρυθμίσεων, γίνεται η αρχή για να ξεπλύνουμε αυτό το όνειδος και να δώσουμε στον κάθε Κύπριο αυτό που δικαιούται: Δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Όλοι μας θα καταστούμε κάποια στιγμή ασθενείς. Τουλάχιστον μια φορά. Κανένας να μην χρειαστεί ξανά να αποταμιεύει για την περίθαλψή του. Κανένας να μην χρειαστεί ξανά να επαιτεί για την κάλυψη των αναγκών της υγείας του. Αποδίδουμε στον κάθε πολίτη τον σεβασμό που του αρμόζει και αποκαθιστούμε την αξιοπρέπειά του.

Θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους για την υπεύθυνη στάση τους στον διάλογο που προηγήθηκε και την εποικοδομητική τους συνδρομή. Θέλω επίσης ειλικρινά να ευχαριστήσω και τα πολιτικά κόμματα για την στήριξη αυτής της μεταρρύθμισης και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν. Επιτρέψτε μου, επίσης, να απευθυνθώ στου πολιτικούς αρχηγούς ειδικά και να τους ζητήσω να με συγχωρέσουν αν μέσα στην αγωνία μου για την επιτυχή κατάληξη αυτής της μακράς προσπάθειας, αισθάνθηκαν ότι ξεπέρασα τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Η πολιτική ευπρέπεια για μένα είναι θέμα στάσης ζωής και σας διαβεβαιώ ότι πέραν από καθωσπρεπισμούς και τυπικότητες, η προσήλωσή μου στην υπηρεσία του πολίτη είναι απόλυτη. Άλλωστε όλοι τον πολίτη υπηρετούμε.

Τέλος, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χωρίς την δική του στήριξη, χωρίς την δική του καθοδήγηση, αλλά και χωρίς την δική του αποφασιστικότητα στα κρίσιμα σημεία αυτής της πορείας, δεν θα ήταν δυνατόν να φτάναμε εδώ σήμερα.

Η αρχή είναι μεν το ήμισυ του παντός, αλλά πρέπει να μην λησμονούμε πως έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά. Ολοκληρώνουμε την μεταρρύθμιση με άλλα τρία μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια πριν το τέλος του έτους. Παράλληλα, όμως, τώρα που τέθηκαν κατά τρόπο οριστικό και αμετάκλητο οι μεγάλοι στόχοι της Αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, από αύριο εστιάζουμε στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας τόσο των ασθενών του δημοσίου όσο και των επαγγελματιών υγείας. Σηκώνουμε μανίκια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα στα Δημόσια Νοσηλευτήρια μέχρι να αρχίσει να αποδίδει καρπούς η Αυτονόμηση. Για την Κυβέρνηση, τα Δημόσια Νοσηλευτήρια αποτελούν την ναυαρχίδα της υγείας στον τόπο μας και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αναδειχθεί η σημασία τους, ώστε όταν λειτουργήσει το ΓεΣΥ να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί. Μαζί με την άνθιση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, την οποία ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε, στοχεύουμε στην αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών υγείας που θα απολαμβάνει ο Κύπριος πολίτης μέσα στο ΓεΣΥ.

Πριν κλείσω επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και τα Μέσα Ενημέρωσης που βοήθησαν στην ανάδειξη της σημασίας του ΓεΣΥ για τον απλό πολίτη και που στήριξαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.