Τι δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ πριν την έναρξη της συνεδρίας

Άποψη του Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΚΟ Μάρκου Κυπριανού, είναι πως την τελική απόφαση για αποχώρηση ή όχι από την Κυβέρνηση θα “πρέπει να την πάρει η Κεντρική Επιτροπή ή εν πάση περιπτώσει ένα πιο αντιπροσωπευτικό συλλογικό όργανο ανάλογα με το τι θα κρίνει το Εκτελεστικό Γραφείο αλλά η συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο είναι εξίσου σημαντική”.

Εισερχόμενος στα γραφεία του ΔΗΚΟ για την συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, ο κ. Κυπριανού είπε στους δημοσιογράφους πως “θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση , όπου σίγουρα θα ακουστούν διάφορες απόψεις μέσα σε ένα δημοκρατικό και συναγωνιστικό διάλογο κι ελπίζω η κατάληξη να είναι η σύνθεση αυτών των απόψεων, αν όχι τότε υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες για να αποφασίσει το κόμμα τα περαιτέρω βήματα του”.

Ερωτηθείς αν έχει αποκρυσταλλωμένη την άποψη του, είπε πως “έχω εισήγηση την οποία λογικό είναι να κάμω πρώτα στο Εκτελεστικό. Είμαι σίγουρος ότι θα μαθευτεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία”.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως θεωρεί ότι είναι σημαντική η συνεδρία.

Σε σχέση με πότε θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, σημείωσε, “αυτό φαντάζομαι θα αποφασίσει σήμερα το Εκτελεστικό”.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης, με την ευχή να μην είναι “οριακή” η απόφαση, για να μπορεί να είναι “διαχειρίσιμη”.

Ερωτηθείς είπε πως “ο κόσμος πρέπει να αναμένει τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου. Είναι η πρώτη του συνεδρίαση και θεωρώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς με στόχο να βρούμε το καλύτερο και για τον τόπο και για το ΔΗΚΟ”.

Νομίζω, συνέχισε, ότι κανένας δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις. “Θα είναι η ευκαιρία να ακούσουμε και να πούμε τις απόψεις μας δημιουργικά και πιστεύω πως δεν θα είναι αυτό το συγκρουσιακό κλίμα που περιγράφεται”.

Ερωτηθείς αν την τελική απόφαση πρέπει να την πάρει η ΚΕ είπε πως “αυτό είναι εκ των ουκ άνευ αφού η ΚΕ είναι το ανώτατο όργανο μεταξύ των δύο συνεδρίων, έχει εκλεγεί πριν λίγες μέρες η νέα ΚΕ, κι είναι το σώμα που θα πρέπει να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση”.

Η δική μου ευχή κι ελπίδα, πρόσθεσε, ότι όποια απόφαση πάρει το ΔΗΚΟ θα πρέπει να φροντίσουμε να την πάρουμε με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. “Θεωρώ ότι όταν η απόφαση σου είναι οριακή δεν θα είναι εύκολο ούτε να την διαχειριστείς ούτε να είναι μια απόφαση που να συνενώνει τον κόσμο όπως θα θέλουμε”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι το μέλλον του ΔΗΚΟ “βρίσκεται πάντα είναι στο μεταίχμιο. Είναι ένα κεντρώο κόμμα, συνεχώς έχει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, πρέπει όλοι να αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του κόμματος και πιστεύω ότι η σοφία των πολλών θα δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”.

Κατά την προσέλευσή τους, ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους τόσο ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, όσο και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος τι να αναμένεται από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου. Απαντώντας ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι θα τα πούνε εντός της συνεδρίας.

Σε δήλωσή του, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρώην Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι το δίλημμα δεν είναι εάν μένουμε ή φεύγουμε από την Κυβέρνηση αλλά με ποιόν τρόπο θα βοηθήσει το κόμμα τον τόπο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της νέας ηγεσίας με ένα σοβαρό θέμα προσθέτοντας ότι “είναι δύσκολοι οι καιροί και σοβαρές οι αποφάσεις, συλλογικότητα, σοβαρότητα και το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο πρώτα απ ΄ όλα».

Σημείωσε ότι έχει δικές του εισηγήσεις, απόψεις. “Είναι μια δύσκολη περίοδος για τον τόπο μας, η οικονομία, οι πιέσεις, οι ανησυχίες που έχουμε για την έναρξη των συνομιλιών, το θέμα της πολιτικής σταθερότητας που επίσης πρέπει να δούμε… Το δίλημμα δεν είναι αν θα φύγουμε ή αν θα μείνουμε στην Κυβέρνηση, το δίλημμα με ποιο τρόπο το ΔΗΚΟ μπορεί να βοηθήσει καλύτερα αυτή την δύσκολη περίοδο τον τόπο”.

Κληθείς να σχολιάσει αν είναι κρίσιμη η συνεδρία για το μέλλον του ΔΗΚΟ, απάντησε πως “δεν θα το έλεγα. Θα έλεγα ότι είναι υπερβολικό. Το πνεύμα το οποίο θα εισηγηθώ όσον αφορά την λειτουργία των οργάνων είναι πως είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα κι είναι θετικό να κατατίθενται οι οποιεσδήποτε απόψεις, σκέψεις γιατί είναι μέσα από την σύνθεση που υπάρχει η καλύτερη παραγωγή πολιτικής”.