Τι απαντούν σε δημοσιεύματα, Αστυνομία και Υπ. Κοινωνικής Ευημερίας

Κοινή ανακοίνωση Αστυνομίας και Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» με τίτλο «Δεν μιλιούνται Αστυνομία – Κοινωνικές Υπηρεσίες»

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» με τίτλο «Δεν μιλιούνται Αστυνομία – Κοινωνικές Υπηρεσίες», επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος βασίζεται σε επιστολή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προς την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε επιστολή/ γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ιουλίου 2018, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε απάντηση ζητηθείσας γνωμάτευσης σε σχέση με ερμηνεία συγκεκριμένων Άρθρων του Νόμου για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και της προστασίας των θυμάτων.

Μετά τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, ζητήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς – τον Υπουργό Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και εκπρόσωπο της Αστυνομίας, η οποία έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2018. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και ξεκαθάρισε το όλο θέμα. Μέσα σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών.

Σκοπός του Πρωτοκόλλου είναι η καταγραφή της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθείται από τις δύο Υπηρεσίες για την διευκόλυνση του χειρισμού τέτοιων υποθέσεων.

Προσχέδιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας έχει τύχει επεξεργασίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει αποσταλεί στα Τμήματα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την τελική διαμόρφωση του. Θα πρέπει να τονιστεί ότι, τα όποια θέματα είχαν προκύψει στην ερμηνεία του συγκεκριμένου Νόμου, μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και την Υπουργική Συνάντηση, έχουν επιλυθεί και σήμερα υπάρχει αδιάλειπτη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, που μοναδικό στόχο και σκοπό έχει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον εντοπισμό και τη στήριξη των θυμάτων και επιπρόσθετα την προστασία τους από αδικήματα που προκύπτουν από την εμπορία προσώπων.

Αστυνομία Κύπρου – Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας