Τη συμβολή των G8 για την ανάκαμψη της οικονομίας ζήτησε ο Ντέιβιντ Κάμερον

«Θαρραλέα μέτρα ώστε να πετύχουν μια χειροπιαστή διαφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας» κάλεσε τους ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου, να πάρουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς η Βρετανία θα ασκεί για το 2013 την προεδρία της G8.

«Είναι προφανές πως το 2013, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική αβεβαιότητα», τόνισε ο Κάμερον σε επιστολή του που απευθύνεται στους ηγέτες της G8 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία).

«Ως ηγέτες των οκτώ χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του κόσμου, οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες και οι θαρραλέες αποφάσεις που θα πάρουμε συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο της G8 μπορούν να πετύχουν μια χειροπιαστή διαφορά που θα δώσει ώθηση στην οικονομία», πρόσθεσε.

«Ελπίζω» πως η σύνοδος της G8 στις 17 και 18 Ιουνίου στη Βόρεια Ιρλανδία «να μας δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία», είπε ακόμα ο Κάμερον και συμπλήρωσε πως «για να τα καταφέρουμε απαιτείται πολιτική βούληση και μήνες σκληρής δουλειάς».

Η σύνοδος θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: τον αγώνα κατά του προστατευτισμού και της φοροδιαφυγής και την προώθηση της διαφάνειας στις ενέργειες των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, υπενθύμισε ο Κάμερον. Ο βρετανός πρωθυπουργός ευχήθηκε η G8 να παίξει έναν ηγετικό ρόλο για να διευκολύνει τις εμπορικές συμφωνίες.

Τέλος, ο Κάμερον εξέφρασε την άποψη πως η G8 έχει τη δύναμη να «προωθήσει μια διεθνή πρωτοβουλία» κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, με την ενίσχυση των μέτρων και την συνεργασία στη διάθεση πληροφοριών.