Τη Πέμπτη η απόφαση για ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης

Η πρόταση νόμου για ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή οδηγείται στην ολομέλεια της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται από πού θα προέρχονται τα έσοδα και ποιοι θα επωφελούνται.

Την Πέμπτη θα ψηφιστεί ουσιαστικά το γενικό πλαίσιο του Ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει με εισφορές, εκτάκτως για το 2014. Στόχο θα έχει να λειτουργήσει επικουρικά προς προγράμματα της Κυβέρνησης που θα ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ενώ δεν έχει καθοριστεί ούτε το ποσό το οποίο επιδιώκεται να συγκεντρώσει το Ταμείο.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, που συζήτησε σήμερα την πρόταση, απέρριψαν την εισήγηση εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ να ενταχθεί η πρόταση στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω δύο ξεχωριστών άρθρων, που θα αναφέρονται στα έσοδα και τα έξοδα του ταμείου.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ, εισηγήθηκε όπως η Βουλή, εισάγει νομοθεσία για έκτακτους πόρους, μέσω προϋπολογισμού, με ειδικό άρθρο που να φαίνονται όλες οι εισπράξεις και άρθρο για το πώς θα γίνει η διαχείριση. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η ίδρυση ξεχωριστού ταμείου που χρειάζεται διαχειριστική επιτροπή και άλλα λειτουργικά έξοδα. Ανέφερε παράλληλα ότι επειδή τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες επηρεάζουν τον προϋπολογισμό, με βάση το Μνημόνιο θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαβουλεύσεις με την Τρόικα.

Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα μπορούσε να είναι μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, αφού ένα ξεχωριστό ταμείο θα είχε μεγαλύτερο διοικητικό κόστος εις βάρος του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι φαίνεται να υπάρχει μια πλειοψηφία υπέρ της πρότασης, η οποία θα διαφανεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι με την ψήφιση του νόμου δεν επιλύεται το θέμα, αφού το πώς θα χρηματοδοτείται αποτελεί ακόμα σημείο συζήτησης. Αν και εφόσον περάσει ο νόμος, πρόσθεσε, θα εξεταστεί από το νέο χρόνο το πώς θα προικοδοτηθεί και πώς θα αξιοποιούνται αυτά τα έσοδα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την πρόταση συγκεκριμένο ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί.

Αναφερόμενος στην εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βότσης είπε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει με τη δημιουργία του Ταμείου, με τον τρόπο που πάει να το κάνει η Βουλή, ώστε να μην μπλέξει με τον προϋπολογισμό και την Τρόικα. Ανέφερε επίσης ότι δεν αναμένεται να επιβαρύνει την Κυβέρνηση με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφού το Ταμείο συστήνεται για ένα χρόνο μόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη προσδοκίες “και πρέπει να αυτοδεσμευτούμε ότι δεν θα έχουμε μια πρόταση απλώς που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί, άρα θεωρούμε ότι ψηφίζοντας αυτό το νόμο θα έχουμε και την υποχρέωση εντός του 2014 να βρούμε τον τρόπο να λειτουργήσει”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι κοινή θέληση όλων των κομμάτων είναι να θεσπιστεί μια ειδική νομοθεσία και διαδικασία, έτσι ώστε το 2014 να ασκήσει το κράτος και η κοινωνία κάποιου είδους κοινωνική αλληλεγγύη για τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους.

Έχοντας επίγνωση, ανέφερε, ότι πρέπει να συμπληρωθεί η νομοθεσία με αποφάσεις για τα έσοδα, στόχος είναι να θεσπιστεί νομοθεσία εκτάκτως στην τελευταία ολομέλεια. Το ταμείο είπε θα δημιουργηθεί από έκτακτη εισφορά, και η ιδέα είναι ότι θα συμμετάσχουν όλα τα εισοδήματα, είτε από μισθούς, είτε από άλλες πηγές.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι τις κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης τις ασκούν τα κράτη. Πρόσθεσε ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί ένα ταμείο, ωστόσο ο κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητος με αυτούς που θα κληθούν να συνεισφέρουν.

Πρόσθεσε ότι η εισφορά θα πρέπει να προέρχεται από όλους στη βάση του οικονομικό εκτοπίσματος.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε την πεποίθηση πως πέραν από το θεσμικό τρόπο της αντιμετώπισης των προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων, πάντα υπάρχουν περιθώρια για κοινωνική αλληλεγγύη. Πρόσθεσε ότι δυστυχώς, έχει χαθεί η αμεσότητα του βοηθήματος, που υπήρχε με βάση την πρόταση της ΕΔΕΚ για τον 13ο μισθό, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί άμεσα αν υιοθετείτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ανέφερε ωστόσο ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τη δημιουργία αυτού του μονιμότερου μηχανισμού με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει και θα εκτελέσει την αποστολή του.

“Όλο φτιάχνουμε και ψηφίζουμε για ταμεία, αλλά λεφτά για να λειτουργήσουν τα ταμεία αυτά, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν”, ανέφερε ο βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Βουλής, αφήνει έξω αυτούς που πρέπει και μπορούν να πληρώσουν για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

Αν ψηφίσει η Βουλή αυτό τον “νόμο-άλλοθι”, όπως τον χαρακτήρισε, θα κάνει μια νομοθεσία, άδικη, ασαφή, πρόχειρη, που έγινε μόνο για να δώσει το άλλοθι στα κόμματα να απορρίψουν την πρόταση της ΕΔΕΚ για τον 13ο και στην Κυβέρνηση που δεν προχωρεί στη λειτουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης που έχει ήδη ψηφιστεί.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού ανέφερε ότι Συμμαχία Πολιτών δεν συνυπογράφει την πρόταση και θα πρέπει να κατατεθεί συγκεκριμένη εισήγηση για τη λειτουργία του Ταμείου.