Την πόρτα εξόδου σε 407 υπαλλήλους δείχνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές

Θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση από τη διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών, της απόλυσης 407 εργαζομένων του εθνικού αερομεταφορέα και η κατά 10% μείωση των μισθών των 578 υπαλλήλων που θα παραμείνουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ» το ύψος της αποζημίωσης σε όσους αποχωρήσουν από την εταιρεία φτάνει στις 50 χιλιάδες ευρώ σε κάθε έναν από τους 243 εργαζομένους που θα απολυθούν.

Το προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης έδινε συνολικές αποζημιώσεις ύψους 17-18 εκατ. ευρώ, το νέο ωστόσο σχέδιο και σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δίνουν 10-12 εκατ. ευρώ αποζημίωση. Το θέμα της αποζημίωσης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τη διοίκηση των Κ.Α. αλλά με τον υπουργό Οικονομικών και αναμένεται να είναι ένα από τα σημεία τριβής.

Άλλοι 164 εργαζόμενοι στις Κ.Α. εκτιμάται πως δεν θα απολυθούν, τουλάχιστον όχι όλοι, αλλά θα απορροφηθούν από τους ιδιωτικούς οργανισμούς οι οποίοι θα αγοράσουν –εάν υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις– τα τρία τμήματα στα οποία εργάζονται και από τα οποία θέλει να αποξενωθεί η εταιρεία. Δηλαδή το Catering, το Handling και το τμήμα του Information Technology (ΙΤ).

Ο πρόεδρος των Κ.Α., Σταύρος Σταύρου, δήλωσε στην «Κ» ότι η εταιρεία κάλεσε ήδη σε διαπραγματεύσεις συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες –οι οποίες είχαν ενδιαφερθεί και στο παρελθόν– για να αγοράσουν την υποδομή και το προσωπικό των εν λόγω τμημάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει ποιες είναι οι εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύονται οι Κ.Α., κάτι που δεν θέλησε να μας αποκαλύψει ούτε ο κ. Σταύρου.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση των Κ.Α. και ο κ. Σταύρου, θέτοντας κόκκινη γραμμή στην εισήγηση των Γάλλων συμβούλων για αποξένωση από την εταιρεία και του τμήματος μηχανικών, δημιούργησαν θετικό κλίμα ως βάση των διαπραγματεύσεων.