Την πιο αιματοβαμένη νύχτα έζησε η Γάζα-Εκκληση Μπαν Κι Μουν για εκεχειρία

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός  ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινίους έκανε ο γενικός  γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, από το Κάιρο που βρίσκεται για συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.«Καλώ και τις δύο πλευρές να συνεργαστούν με όλες τις προσπάθειες των οποίων ηγείται η Αίγυπτος για την άμεση σύναψη εκεχειρίας», είπε χθες Κυριακή ο γγ των ΗΕ.

Στο μεταξύ η χθεσινή νύχτα ήταν η πλέον αιματοβαμμένη από την έναρξη των εχθροπραξιών που έζησαν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 80 νεκροί Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί. Μόνον την Κυριακή περισσότεροι από 26 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού 80 στόχοι επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, ενω μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Χαμάς προς τα εδάφη του Ισραήλ. Από την Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησε ο νέος κύκλος εχθροπραξιών, περισσότεροι από 1.350 παλαιστινιακοί στόχοι έχουν δεχτεί πυρά.

Στην αυγή της 6ης ημέρας των συρράξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι το Τελ Αβίβ θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και έδωσε έγκριση για την επίταξη 75.000 εφέδρων.

 Από την πλευρά του, ο Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως«θλίβομαι βαθύτατα από τις πληροφορίες για  νεκρούς, Ανησυχώ επίσης για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί ισραηλινοί πολίτες. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο Κι- Μουν και ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι πρόκειται να έχουν συνομιλίες για την κατάσταση στη Γάζα καθώς και για «τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», είπε ο Αμρ Ρούσντι, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μόρσι δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν «κάποιες ενδείξεις πως μπορεί να υπάρξει σύντομα εκεχειρία».