Την Πέμπτη 19/10 στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για χρηματοδότηση των κομμάτων

Οι χορηγίες στα κόμματα για τις όποιες εκλογές θα γίνεται στη βάση αναλογικά των ποσοστών, που έχουν εξασφαλίσει τα κόμματα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές…

Την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, οδηγείται τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο Πρόεδρος Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως “ο λόγος που κρίθηκε σκόπιμο να συζητηθεί και σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών το νομοθέτημα αυτό, ήταν γιατί την περασμένη εβδομάδα είχαν κατατεθεί μια σειρά από τροπολογίες από διάφορα κόμματα, που αφορούσαν το βασικό νομοσχέδιο”.

“Κρίθηκε ότι ήταν σημαντικές οι τροπολογίες που κατατέθηκαν γι` αυτό και συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή. Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Έχει ξεκαθαρίσει ποιες πρόνοιες θα μπουν στο βασικό νομοσχέδιο και ποιες πρόνοιες θα πάνε ως τροπολογίες και εισηγήσεις κομμάτων είτε μεμονωμένα, είτε ομαδοποιημένα”, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, οι Υπηρεσίες της Βουλής ήδη επεξεργάζονται τα κείμενα, τα οποία θα δοθούν στα κόμματα για μια τελική ανάγνωση, ενώ σημείωσε πως η πρόθεση – απόφαση της Επιτροπής Θεσμών είναι να οδηγηθεί το νομοθέτημα, που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώπιον της Ολομέλειας τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Σε ερώτηση αν αλλάζει κάτι στο νομοσχέδιο, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως “υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις, οι οποίες διαφοροποιούν τα πράγματα από το βασικό νομοσχέδιο και κάποιες διαδικαστικές εισηγήσεις”, για να προσθέσει πως “έχει ξεκαθαρίσει πλέον το σκηνικό για το ποια θα είναι η βασική μορφή του νομοσχεδίου και ποιες είναι τροπολογίες”.

“Διευκρινίστηκε πλήρως πως η οι χορηγίες στα κόμματα για τις όποιες εκλογές θα γίνεται στη βάση αναλογικά των ποσοστών, που έχουν εξασφαλίσει τα κόμματα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές”, ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για “στραγγαλισμό και αποκεφαλισμό” των μικρότερων κομμάτων από το σχεδιασμένο σενάριο των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πρόσθεσε ότι “προστέθηκε ακόμα μια κίνηση προς μεγαλύτερη ισοπέδωση των ευκαιριών, που έχουν τα μικρότερα κόμματα, για να μπουν στον εκλογικό παιγνίδι”, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ “με νέα πρόταση στοχεύει να μειώσει ακόμα περισσότερο τη χορηγία για τις εκλογές προς τα μικρότερα κόμματα”.

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ ζητά όπως η χορηγία γίνεται αναλογικά, επιμένοντας στη θέση και φαίνεται ότι με τη θέση του ΔΗΣΥ “ερωτοτροπεί και το ΑΚΕΛ”.

Περαιτέρω ανέφερε ότι φαίνεται πως οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν συμφωνημένο από καιρό το σχεδιασμό τους και τον ακολουθούν βήμα προς βήμα χωρίς να ακούν και να λαμβάνουν υπόψη την άποψη της κοινωνίας ή ακόμα και των δικών τους ψηφοφόρων όπως εκφράστηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα φανούν και άλλα πλάνα του σχεδιασμού των δύο μεγάλων κομμάτων, προχωρώντας και σε άλλες ενέργειες σε βάρος των Οικολόγων, επειδή αισθάνονται ότι η παρουσία του Κινήματος στη Βουλή ενοχλεί, προκαλεί προβλήματα και τους χαλά την εικόνα.

Καταλήγοντας δήλωσε ότι οι Οικολόγοι “θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό να αποκρούσουν αυτή την προσπάθεια” και κάλεσε τον κυπριακό λαό “να σταθεί συμπαραστάτης και προστάτης μας απέναντι σε αυτή την σκαιά και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων εναντίον των Οικολόγων”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αριστοτέλης Μισός, απάντησε στο κ. Περδίκη, λέγοντας πως “πρέπει να αντιληφθεί ότι για χρόνια το κόμμα του απολάμβανε προνομίων πολύ δυσανάλογων με το εκτόπισμα και το μέγεθος του”.

“Θα πρέπει να αντιληφθεί, αφού είναι υπέρ της αναλογικής, ότι ανάλογη πρέπει να είναι και η χορηγία, που πρέπει να απολαμβάνει το κόμμα, που εκπροσωπεί”, κατέληξε ο κ. Μισός.