Την Πέμπτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2014

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος εξετάζεται ακόμα από την Τρόικα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του είπε ότι η εξέταση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής μετά την κατάθεσή του στη Βουλή και θα ακολουθήσει η νενομισμένη διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού του κάθε Υπουργείου ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, Σταύρο Μιχαήλ, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 περιλαμβάνονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πιο συγκεκριμένα αφορούν την απασχόληση, τα μισθολογικά και τα επιδόματα.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις θα πρέπει να συμπεριλάβει κάθε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στον προϋπολογισμό του για το επόμενο έτος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκε σε προβλήματα που προκύπτουν λόγω της κατάθεσης στη Βουλή προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών πριν από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Κάνοντας λόγω για «ασύνηθες φαινόμενο», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι προκύπτει πρόβλημα λόγω του ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εξετάζεται από την Τρόικα και υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού, αλλά και να χρειαστεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στον προϋπολογισμό του 2014.

Ανέφερε ωστόσο ότι η συζήτηση των προϋπολογισμών μπορεί να ξεκινήσει και να γίνει η ενσωμάτωση των αλλαγών σε κατοπινό στάδιο.

«Είναι κάπως παράδοξο το ότι κάποιοι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν καταθέσει για πρώτη φόρα τους προϋπολογισμούς τους πριν από τη λήξη του έτους, κάτι το οποίο χαιρετίζουμε γιατί μας δίνει την ευχέρεια να τους εξετάσουμε έτσι ώστε να μην παρατηρείται η συμφόρηση που όλοι γνωρίζουμε στις αρχές του έτους, σε ό,τι αφορά την εξέταση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών» είπε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Βουλή δεν προτίθεται να προχωρήσει με ψήφιση προϋπολογισμών πριν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

«Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση των προϋπολογισμών, αλλά η έγκριση θα πρέπει να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο όταν θα έχουμε και τις απόψεις της Τρόικας αλλά και τα μέτρα που θα ζητήσει η Κυβέρνηση να περιληφθούν σε αυτούς», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών εάν εγκριθεί ένας προϋπολογισμός πριν από την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητικός προϋπολογισμός που θα ενσωματώνει τις ίδιες πρόνοιες με τον κρατικό προϋπολογισμό.