Την Πέμπτη προς έγκριση στη “βουλή” το νέο “σύνταγμα” των τ/κ

Σε συμφωνία σε ένα κοινό “σχέδιο νόμου” για την “συνταγματική” τροποποίηση κατέληξε η “βουλή” και αφού εγκρίθηκαν οι 23 παράγραφοι που το απαρτίζουν αποφάσισε το “σχέδιο νόμου” θα πάει για ψήφιση την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, το νέο “σύνταγμα” θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις 29 Ιουνίου, παράλληλα με τις “τοπικές εκλογές” και αφού έχει εγκριθεί από τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα σημεία συμφωνίας αφορούν: αν οι “βουλευτές” και οι οικογένειές τους δεν δηλώνουν τον πόθεν έσχες, δεν θα μπορούν να ορκιστούν “βουλευτές”, θα βελτιωθούν τα δικαιώματα των παιδιών και θα δημιουργηθούν παιδιά δικαστήρια και παιδικές φυλακές. Συμφωνήθηκε η άρση της απαγόρευσης στους “δημόσιους υπαλλήλους”, η μερική άρση της “βουλευτικής ασυλίας” σε περίπτωση που διαπράττει ένα έγκλημα που απαιτεί μια σοβαρή τιμωρία, βελτιώνεται “νομοθετικά” η εκλογή του διαμεσολαβητή (Ombudsman) από την “βουλή” που θα εγκρίνει ο Τ/κ ηγέτης, η καθαίρεση τοπικών αξιωματούχων από το “ανώτατο εκλογικό δικαστήριο” εάν αυτοί έχουν προκαλέσει ζημιά στον “δήμο”, το δικαίωμα για ατομικές προσφυγές στο “ανώτατο δικαστήριο” κ.ά.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, δεν υπήρξε συμφωνία σε θέματα όπως ότι τα “δικαστήρια” στα κατεχόμενα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Το ΔΚ και το ΚΕΕ δεν αποδέχθηκαν την πρόσθεση άρθρου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το οποίο στήριξαν τα κόμματα ΡΤΚ και ΚΚΔ, αλλά δεν πέρασε. Η πρόταση του ΚΚΔ για τους αντιρρησίες συνείδησης υποστηρίχθηκε μόνο από το ΡΤΚ και ως εκ τούτου δεν πέρασε.

Η Χαβαντίς γράφει ότι τα κόμματα συμφώνησαν σε 19 “τροπολογίες”, τέσσερα νέα και ένα μεταβατικό “άρθρο”, ενώ τέσσερα “άρθρα” βγήκαν από το αρχικό πακέτο.

Η Χαλκίν Σεσί αναφέρεται στις δηλώσεις του “πρωθυπουργού”, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ότι οι “τροποποιήσεις” είναι σημαντικές και θα αλλάξουν την ματιά του “λαού” για το αύριο. Σημείωσε ότι έως τον Ιούνιο του χρόνου, όταν θα διεξαχθούν οι “προεδρικές” εκλογές, θα συζητήσουν σημεία του “συντάγματος” τα οποία είναι ανεπαρκή και αν μέχρι τότε δεν λυθεί το Κυπριακό, τα “άρθρα” στα οποία θα επιτευχθεί συμφωνία θα υποβληθούν σε δημοψήφισμα.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς, “αναπληρωτής πρωθυπουργός” αναφερόμενος στο “άρθρο” 10 με βάση το οποίο η “αστυνομία” υπάγεται στον τουρκικό κατοχικό στρατό, είπε, ότι η κατάργησή του δεν είναι δυνατή εφ `όσον συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και θα μπορούσε ν καταργηθεί σε περίπτωση που καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του στρατού είναι απαραίτητη όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη εκδημοκρατικοποίηση και την απαγκίστρωση από την στρατιωτική αρχή. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, πρόσθεσε, το “άρθρο” αυτό θα παραμείνει.

Το αίτημα για κατάργηση του εν λόγω “άρθρου” είχε διατυπώσει ο “βουλευτής” του ΚΚΔ, Μεχμέτ Τσακιτζί λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για “στρατιωτική νοοτροπία”, σημειώνοντας ότι η “κυβέρνηση” πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία για την άμυνα και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πόλεμος στη χώρα πια, αλλά μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν είπε ότι αρχικά ήταν κατά των τροπολογιών αυτών αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συναίνεση που επικράτησε ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και την κατανόηση που επέδειξαν όλοι.