Την κατάσχεση βιβλίου πρώην συντρόφου του ζητά ο Ντομινίκ Στρος Καν

Μια σπάνια αίτηση κατάσχεσης για τα γαλλικά δεδομένα θα κάνει αύριο Τρίτη ο Ντομινίκ Στος Καν, ζητώντας από τη γαλλική δικαιοσύνη την κατάσχεση του βιβλίου της Μαρσελά Γιακούμπ.

Η δοκιμιογράφος-δημοσιογράφος εξιστορεί τη σχέση της το 2012 με τον άλλοτε ισχυρό άντρα στο βιβλίο της με τον τίτλο “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”, όπως ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αίτηση κατάσχεσης αυτού του βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία την Τετάρτη και στο οποίο αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό Le Nouvel Observateur, θα αποτελέσει το αντικείμενο ακρόασης αξιολόγησης αύριο Τρίτη.

Ο DSK εγκαλεί την δοκιμιογράφο Μαρσελά Γιακούμπ και τον εκδότη της τον οίκο Stock για “παραβίαση του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής”. Απαιτεί την εισαγωγή ενός ένθετου σε κάθε αντίγραφο του βιβλίου, και “επικουρικώς”, την κατάσχεση του βιβλίου. Στη Γαλλία πάντως, απόφαση της δικαιοσύνης για κατάσχεση ενός βιβλίου είναι πολύ σπάνια.

Ζητεί επίσης αποζημίωση 100.000 ευρώ τόσο από την Μαρσελά Γιακούμπ όσο και από τον οίκο Stock, ενώ απαιτεί το ίδιο ποσό από το Nouvel Observateur και ζητεί τη δημοσίευση νομικού κειμένου που θα καλύπτει όλη την πρώτη σελίδα του περιοδικού, σύμφωνα με τους δικηγόρους.

Η Μαρσελά Γιακούμπ δικηγόρος, δοκιμιογράφος και αρθρογράφος στην εφημερίδα Liberation, δηλώνει ότι είχε ερωτική σχέση με τον DSK από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Αν και ο Γάλλος πρώην υπουργός ποτέ δεν κατονομάζεται στο βιβλίο, η Γιακούμπ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της στο Nouvel Observateur ότι όντως πρόκειται για τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ενώ αναγνωρίζει ότι το βιβλίο της είναι ένα μείγμα φαντασίας και πραγματικότητας.

Στο βιβλίο της, όπου δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ωμή γλώσσα, περιγράφει τον κύριο χαρακτήρα του ως “μια διττή προσωπικότητα, μισός άνθρωπος, και μισός χοίρος”, και σημειώνει ότι ο όρος “χοίρος” δεν είναι κατά την άποψή της υποτιμητικός.

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την “αποστροφή” του για το βιβλίο αυτό, ενώ η πρώην σύζυγός του. Αν Σενκλέρ το κατήγγειλε ως “παραπλανητικό αφήγημα”.